Guvernul a adoptat în ședința de miercuri două ordonanțe simple (OU) cu privire la depozitarea deșeurilor și la modalitatea de gestionare a deșeurilor de ambalaje, prin care s-au închis astfel două cazuri de punere în întârziere a României de către Comisia Europeană (CE).
Ministrul mediului, Tanczos Barna, susține că prin adoptarea acestora s-au închid două cazuri de notificare la adresa României, care s-ar fi tradus pe viitor în acțiuni de infringement pentru netranspunerea în legislația autohtonă a două directive europene cu privire la depozitarea deșeurilor.
„În ambele situaţii România a fost pusă în întârziere de anul trecut. Discuţiile cu ministerele de resort care vor fi implicate şi impactate de aceste acte normative au durat săptămâni, luni întregi, motiv pentru care abia în şedinţa de astăzi am putut prezenta ordonanţele simple de transpunere. Prin aprobarea lor am închis practic două cazuri de notificare la adresa României, de punere în întârziere. Săptămâna viitoare închidem şi al treilea caz de punere în întârziere, prin Ordonanţă de urgenţă, pe regimul deşeurilor”, a spus Tanczos.
Potrivit oficialului, cele două acte normative prevăd o serie de restricţii astfel încât să se reducă cantitățile de depozitare, să se crească procentul de reciclare sau de valorificare energetică, atât pentru deșeuri industriale, cât și municipale.
Tanczos a mai spus că, cea mai importanţă ţintă, la nivelul Uniunii, pentru 2030, este ca numai 10% din deșeurile municipale să mai ajungă la groapă, restul urmând a fi colectat separat.
„Este o provocare uriaşă pentru unităţile administrativ-teritoriale. Ştim foarte bine că tot ce înseamnă implementarea legislaţiei privind gestionarea deşeurilor municipale este în sarcina autorităţilor publice locale chiar dacă infringementul vine pe Ministerul Mediului… România trebuie să găsească soluţii să gestioneze atât impactul economic, adică dezvoltare de capacităţi de reciclare, dezvoltare de capacităţi de preluare, de transport, de sortare, cât şi partea socială care va veni, de foarte multe ori, odată cu preţurile de energie electrică sau preţurile de servicii de salubritate, de exemplu”, a explicat demnitarul.
Săptămâna viitoare ar urma să fie aprobată o Ordonanţă de Urgenţă ce va aduce modificări semnificative privind colectarea selectivă. Oficialul a spus că în momentul de față legea permite ca în anumite situaţii colectarea selectivă să nu se facă pe patru fracţii, însă acest lucru nu va mai fi posibil.
„Nu va mai exista nicio posibilitate ca autoritatea publică locală să desfăşoare activitate de salubrizare altfel decât prin colectare pe patru fracţii – a hârtiei, a plasticului, a sticlei şi a deşeurilor menajere care nu fac parte din primele trei categorii. De asemenea, implementăm prin această Ordonanţă de Urgenţă principiile privind utilizarea instrumentelor economice în scopul de a orienta procesul de gestionare şi de a reduce cantitatea depozitată, majorarea obiectivelor de deviere de la groapă, noi cerinţe operaţionale pentru schemele de răspundere extinsă a producătorilor. Un principiu foarte important este şi informarea consumatorilor”, a menţionat ministrul de resort.
România închide 44 de depozite
Conform datelor prezentate de către ministrul Mediului, la ora actuală, România ar trebui să mai închidă 44 de depozite de deşeuri neconforme.
Guvernul a decis transferarea a două suprafeţe de teren din administrarea unităţii administrativ-teritoriale Suplacu de Barcău din Bihor la Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM). Acestea sunt două platforme pentru depozitarea deșeurilor care vor fi închise din fondurile AFM, folosind şi fonduri europene. Potrivit ministrului, rămân în continuare 44 de depozite care trebuie închise în România. Nouă dintre ele sunt deja pe contractul de finanţare pe fonduri europene, iar 25 sunt platforme industriale pentru care se caută soluții.
Totodată, demnitarul a subliniat faptul că „trebuie să schimbăm legea salubrizării, astfel încât pe tot lanţul de activitate, începând de la responsabilizarea UAT-ului, a prestatorului de servicii, gestionarului de depozit, lucrurile să fie clare”.