Romania, rentabila pentru microhidrocentrale

Romania este una dintre ultimele tari europene in care microhidrocentralele sunt inca rentabile pentru investitori.

Aceasta idee a fost sustinuta, astazi, de participantii la Targul International Renexpo de la Bucuresti. Targul a inclus o conferinta special dedicata, intitulata “Microhidrocentralele in Romania”.

“Austria, Italia, Germania aproape au terminat de amenajat potentialul lor hidroenergetic. De-asta sunt aici fratii nostri din UE. Plus ca organizatiile de mediu de aici nu sunt atat de categorice precum cele din tarile pe care le-am enumerate”, a declarat Bogdan Popa, presedintele Asociatiei Romane pentru Microhidroenergie.

Cea mai importanta sursa regenerabila – hidroenergia

Uniunea Europeana isi poate asigura doar 50 – 52 la suta din necesarul energetic din surse proprii, iar restul provine din alte zone geografice, “unele vulnerabile”, explica Bogdan Popa.

Din acest motiv, pe de o parte, noua politica energetica a UE, lansata in anul 2001, promoveaza sursele de energie regenerabile si cresterea ponderii acestora in consumul total de energie. “Hidroenergia este astazi cea mai importanta dintre resursele regenerabile ale planetei”, considera Bogdan Popa.

Pe de alta parte insa, la nivel european creste exigenta cerintelor de mediu, iar “Directiva – cadru a apei ne cam sugruma cu dezvoltarea energiei hidro”.

Romania are, in acest context, o situatie aparte. Cadrul legislativ intern este socotit de specialisti drept “cat se poate de volatil si de neclar”. Aceasta situatie permite accesul mai facil al anumitor investitori, iar sistemul de certificate verzi face atractiva exploatarea MHC.

Certificatele verzi se vand la pretul maxim

Specialistii prezenti la Targul Renexpo au avertizat insa ca rentabilitatea unei MHC este posibila doar cata vreme pretul de vanzare al unui certificat se mentine la nivelul maxim: 55 de euro. Dupa anul 2016, actuala legislatie se va schimba, iar una dintre modificari va fi probabil reducerea pretului unui certificat la 27 de euro.

O asemenea reducere a pretului de vanzare, sau anularea sistemului de certificate verzi, va face ca “energia produsa in marea majoritate a centralelor hidro de mica putere sa nu fie competitiva cu energia produsa in centralele mari hidro sau provenita din surse clasice”, considera consultantul independent Paul Gheorghiescu. In opinia acestuia, “dupa expirarea perioadei de sprijin, trebuie sa ramanem cu o centrala hidro profitabila in sine, pentru ca altfel vom fi nevoiti sa inchidem centrala”.

Legislatia europeana defineste microhidrocentralele drept centralele hidro cu o putere instalata sub 10 MW. Legislatia romaneasca este mai generoasa, incluzand in categoria MHC – a obiectivelor sprijinite prin certificate verzi – si centralele cu puterea de 10 MW.

In Romania functioneaza 323 de MHC

In acest context, intre anii 2006 – 2011, in Romania s-au pus in functiune 59 de MHC, cu o putere totala instalata de 431,7 MW. In aceeasi perioada, alte 47 de MHC au fost retehnologizate. La ora actuala, in Romania functioneaza 323 de MHC, cu o putere instalata de 431,7 MW. Acestea au avut, in anul 2011, o productie de energie de 636 GWh.

Cele mai multe MHC din Romania au fost construite inainte de anul 1989. Cea mai veche MHC in functiune, socotita mandria hidroenergeticienilor romani, a fost construita la Castelul Peles in anul 1880.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

27 de milioane euro pentru E-SRE

Bani de la Mediu pentru MHC

Zona protejata a Muntilor Fagaras se transforma in santier de constructii (Video)

 

spot_img

Ultimele știri