Romania, potential solar de invidiat, dar neexploatat

Sapte luni din an, razele soarelui stralucesc cu putere, mai ales pe litoralul Marii Negre, in Dobrogea si in Oltenia, iar acest lucru ar putea ajuta Romania sa devina un jucator important pe piata energiei solare, alaturi de Germania, Spania ori Franta, care se afla in top. Tara noastra se situeaza in zona europeana B de insorire, ceea ce ofera avantaje reale pentru exploatarea energiei solare.

Text de Mihaela Pavnutescu

 

In iunie, panourile solare duduie
Nivelul de radiatii din Romania este foarte bun comparativ cu cel al altor tari cu climat temperat, iar diferentele, in functie de zona geografica, sunt foarte mici. Radiatia solara pe teritoriul Romaniei atinge valorile maxime in iunie, 1,49 kWh/ m2/zi, minimele fiind inregistrate in luna februarie, 0,34 kWh/ m2/zi.
Romania se imparte in trei zone principale de insorire. Zona rosie, aproximativ 1.650 kWh/mp/an, corespunde Olteniei, Munteniei, Dobrogei si sudului Moldovei. Zona galbena, 1.300-1.450 kWh/mp/an, include regiunile carpatice si subcarpatice ale Munteniei, toata Transilvania, partea de mijloc si de nord a Moldovei, Banatul, iar zona albastra, 1.150-1.300 kWh/mp/an, regiunile de munte.

 

Numai 2 MW, capacitate instalata
Deocamdata energia solara este aproape neexploatata, tara noastra situandu-se, in 2010, pe locul 20, cu o capacitate instalata de 2 MW, intr-un clasament realizat de PV-NET, o retea europeana constituita din reprezentantii industriei fotovoltaice.
Energia solara este inepuizabila, ecologica si aproape gratuita. Obtinerea ei nu implica instalatii de prelucrare sau transport al resurselor, inainte de utilizare, costurile panourilor solare sau fotovoltaice fiind semnificativ mai reduse in comparatie cu pretul produselor petroliere, care creste vertiginos.
Ideea utilizarii panourilor solare consta in recuperarea caldurii de la soare si transformarea acesteia in energie folosita mai ales pentru obtinerea apei calde menajere. Energia soarelui poate fi utilizata si pentru alimentarea cu energie electrica a unor consumatori izolati, cu ajutorul panourilor fotovoltaice, cu consumuri mici de energie, potentialul exploatabil prin sisteme fotovoltaice in Romania fiind apreciat la 1.200 GWh/an.

Fotovoltaicele de la UPB si „Casa verde”
Romania a instalat in perioada anilor ’70 -’80 in jur de 800.000 de metri patrati de colectoare solare de calitate joasa, fapt ce o plasa atunci pe locul 3 in lume, in ceea ce priveste suprafata celulelor fotovoltaice. Proiectul a fost conceput mai mult demonstrativ si educativ, valoarea sa ridicandu-se la 260.000 de euro, bani europeni.
Unul dintre cele mai importante proiecte solare din ultimii ani il constituie instalarea, in 2006, a unui sistem fotovoltaic pe acoperisul Universitatii Politehnica din Bucuresti (UPB), capabil sa produca anual 60 kW de electricitate „verde”. Sistemul este alcatuit din 216 panouri solare si are o putere instalata de 30 KW, fiind una dintre cele mai mari centrale de acest fel din estul Europei.

Din 2010 a fost lansat programul „Casa verde” pentru persoane fizice si juridice. Prin acest program se finanteaza, in proportie de 90%, montarea panourilor solare si fotovoltaice de catre Administratia Fondului pentru Mediu (AFM). Romanii s-au aratat deosebit de interesati de obtinerea, in gospodarii, a caldurii si a apei calde de la soare, numarul cererilor de finantare fiind mai mare cu 40%, in 2011, fata de bugetul alocat de AFM.

Germania si Spania, lideri solari europeni
Uniunea Europeana intentioneaza sa creasca consumul de energii regenerabile pana in 2020 la 20%, iar energia solara este parte importanta din acest deziderat. Nu toate tarile europene au insa un potential solar care sa le permita o exploatare maxima a panourilor solare sau fotovoltaice pentru obtinerea energiei si apei calde. Sisteme solare identice vor genera de doua ori mai multa energie in zonele insorite ale Europei, cum ar fi Malta sau sudul Spaniei, fata de Scotia sau nordul Scandinaviei, deoarece potentialul solar in sudul Uniunii Europene este mai mare decat cel din nordul continentului european.

Lider mondial in utilizarea energiei solare este Germania, care detine 50% din piata mondiala a panourilor cu celule fotovoltaice, cu o putere instalata de 17.370 MW in 2010. Aici se afla parcul solar din Arnestein, Bavaria, una dintre cele mai mari retele fotovoltaice din lume, care a devenit operational in anul 2006.
Pe locul al doilea in topul consumatorilor de energie solara din Europa se afla Spania, care avea anul trecut instalata o putere de 3.808 MW. Folosirea energiei solare in aceasta tara europeana, in special a celulelor fotovoltaice, reprezinta aproximativ 27% din totalul la nivel mondial.
Ultimul si cel mai mare camp solar amenajat de spanioli se afla in Olmedilla de Alarcon, aproape de Cuenca, si are o capacitate de productie de 60 MW. Un alt parc solar construit in Spania este Salamanca, cu 70.000 de panouri solare fotovoltaice, care produc 13,8 MW si alimenteaza, din 2007, aproximativ 5.000 de locuinte. Locul al treilea este ocupat de Italia, cu 3.478 MW.

Mii de ore de soare pe an, in sudul tarii
Intr-un top 5 al tarilor europene producatoare de energie solara, pe locul al patrulea se situeaza Cehia, care produce 3.478 MW, urmata de Franta, care obtine de trei ori mai putina energie cu ajutorul panourilor solare, respectiv 1.054 MW.
Potrivit specialistilor, potentialul solar din Romania este comparabil cu cel al Italiei sau al Frantei, tari europene in care afacerile cu panouri solare au inregistrat o dezvoltare. In regiunile din sudul Romaniei, unde pot fi numarate 1.300 ore de soare pe an, producatorii isi pot recupera investitia si pot obtine un profit deloc neglijabil.

spot_img

Ultimele știri