Romania, posibil “cos de soia modificata genetica pentru UE”

In Romania, se cultiva, deocamdata, porumbul modificat, MON 810, insa, in cazul in care vor mai fi aprobate spre cultivare si alte OMG-uri, in UE, printre care se numara si soia, tara noastra ar putea deveni “cos” de semnite de soia, modificate genetic, pentru Europa, potrivit Greenpeace International.

“Solul din Romania, spre desosebire de solul din alte tari din UE, este deosebit de propice pentru cultivarea semintelor modificate genetic, potrivit cercetarilor facute, iar acest lucru ar putea contribui la transformarea Romaniei intr-un cos de seminte de soia modificata, care ar putea sa aprovizioneze intreaga Europa, in cazul in care Comisia Europeana va autoriza, in spatiul european, cultivarea OMG-urilor rezistente la erbicide”, a declarat, pentru Green Report, Lasse Bruun, Senior Campaigner –Sustenaible Agriculture&Genetic Engineering, Greenpeace International.

Greenpeace International avertizeaza ca agricultura europeana ar putea fi grav afectata, daca Europa ar urma exemplu SUA si ar autoriza cultivarea organismelor modificate genetic (OMG), rezistente la erbicide.

OMG-urile sunt criticate frecvent insa de majoritatea statelor Uniunii Europene (UE), cu toate acestea sunt luate in considerare, spre a fi aprobate, 26 de astfel de culturi, dintre care 19 sunt rezistente la erbicide.

Statele membre UE vor putea restrictiona sau interzice insa cultivarea OMG-urilor, pe motive care tin de siguranta agricola si a mediului inconjurator.

Soia modificata,
interzisa oficial, Romania, din 2007

Valeriu Tabara, fost ministru al agriculturii, sustinea, in 2011, ca “soia se constituie intr-o baza importanta de import pentru UE. Sunt aproape 40 de milioane de tone importate anual, din care peste 90% este soia, care provine din zonele in care se cultiva soia, obtinuta prin inginerie genetica sau prin tehnici superioare de ameliorare”.

„Se stie ca soia este o problema pentru Romania,” declara la acea vreme, fostul ministru al agriculturii, Valeriu Tabara, cunoscut, alaturi de un alt fost ministru al agriculturii, Stelian Fuia, ca un sustinator al OMG-urilor.

Cand Romania a devenit stat membru al UE in anul 2007, soia modificata a fost oficial interzisa pentru cultivare pe teritoriul tarii noastre, conform reglementarilor europene. Cu toate acestea, sub conducerea ministrului Tabara, in ianuarie 2011, a fost trimis la Bruxelles un document cuprinzand rapoarte stiintifice ale Academiei Romane, precum si solicitari din partea fermierilor romani, pentru cultivarea de soia modificata genetic.

Fermierii romani, nemultumiti de MON 810

In UE, este permisa cultivarea a doua organisme modificate genetic, un soi de porumb si unul de cartof, iar, in Romania, se cultiva OMG-ul de la Monsanto, MON 810. Importurile alimentelor care contin OMG-uri sunt insa permise, asa ca ajung oricum in farfurie.

“In Romania, este permisa cultivarea porumbului modificat genetic, MON, 810, si, de asemenea, sunt premise importurile de alimente care contin OMG-uri. Ar trebui, potrivit legislatiei in vigoare, ca pe ambalajele produselor sa se specifice, inclusiv continutul lor in OMG-uri, insa nu se intampla asa. In ceea ce priveste fermierii romani, multi dintre ei renunta la cultivarea MON 810. Unii spun ca sunt prea scumpe semintele, altii afirma ca nu au vazut vreo diferenta intre semnitele lor si cele de la Monsanto. In prezent, in Romania, sunt cultivate aproximativ 200 de hectare de hectare cu porumb modificat, suprafata fiind cu mult in scadere fata de 2008, cand era de peste 6.000 de hectare”, a declarat, pentru Green Report, Ionut Cepraga, Greenpeace Romania.

Potrivit Centrului de informare asupra organismelor modificate genetic din Romania (INFOMG), in privinta porumbului modificat genetic, MON810, cifrele oficiale arata ca suprafetele pe care a fost cultivat au intregistrat:

– in 2007 – 332,5 ha
– in 2008 – 6.130,44 ha
– in 2009 – 3.243,52 ha
– in 2010 – 822,6 ha
– in 2011 – 588,18 ha
– in 2012 – 216,9 ha

Culturile OMG contamineaza culturile eco

”Culturile OMG sunt invazive si contamineaza culturile nemodificate genetic. Contaminarea este foarte grava pentru ca agricultorului care cultiva ecologic i se va retrage automat certificarea ecologica, ceea ce va avea consecinte dezastruoase asupra afacerii sale”, a explicat, pentru Green Report, presedintele INFOMG, Ramona Duminicioiu.

Potrivit Ramonei Duminicioiu, plantele modificate genetic vin ”la pachet” cu erbicide cu un grad foarte mare de toxicitate care ard tot ce contine clorofila, mai putin planta modificata sa reziste.

In America Latina, unde fenomenul are cea mai mare amploare, agricultorii au ajuns, in timp, sa foloseasca din ce in ce mai multe erbicide, dupa ce plantele parazite si insectele s-au adaptat si au dezvoltat rezistenta la substantele respective.

Producatorul american de seminte agricole Monsanto va investi, in urmatorii 2 ani, 50 milioane dolari in unitatea de productie de seminte de porumb si rapita pe care o detine in localitatea Sinesti, Ialomita.

Monsanto va finaliza, astfel, un proiect inceput in 1998, de 150 de milioane de dolari.

 

Fermierii americani, dominati de Monsanto

Greenpeace International a lansat  un raport despre “Culturile rezistente glifosat, in UE”, realizat de economistul agricol Charles Benbrook. La realizarea raportului, cat si a unui documentar au participat si 2 fermieri din SUA, Wes Shoemyer si Wendel Lutz, cu experienta in culturile modificate genetic, rezistente la glifosat (erbicid dezvoltat de Monsanto), care ii avertizeaza pe fermierii europeni asupra efectelor si le recomanda ca aceste culturi sa nu fie introduse in UE.

Wes Shoemyer face parte din a treia generatie a unei familii de fermieri din Missouri, SUA, are o ferma de 3.000 de hectare unde se cultiva porumb, soia, grau, trifoi, fan si se cresc vite. A facut parte din mai multe grupuri de fermieri si a contribuit la formarea Institutului pentru America Rurala si a Uniunii Fermierilor din Missouri. Vazand ca independenta fermierilor este amenintata de dominatia corporatiilor, Wes a decis sa se implice in politica, dupa ce a constientizat ca legile fac diferenta.

Wendel Lutz, de asemenea, face parte din a treia generatie de agricultori a familiei sale, ferma detinuta de ei in Illinois, SUA, are peste 500 de hectare teren agricol. Ei au cultivat soiuri traditionale de porumb si soia pana in anul 2006, cand a decis sa experimenteze culturile modificate genetic.

Acum calatoreste prin Europa pentru a impartasi experienta sa privind culturile rezistente la erbicid, in speranta ca ii va convinge pe fermierii europeni sa nu adopte aceleasi schimbari in practicile lor agricole.

“Avand in vedere ca ma confrunt cu o scadere drastica a productivitatii recoltelor sale, sper sa supravietuiesc financiar si sa ramana in afaceri, avand printre solutii si cresterea diversitatii culturilor si cultivand mai mult grau”, a spus Lutz.

Greenpeace avertizeaza
asupra culturilor rezistente le erbicide

Potrivit lui Benbrook, autorul raportului comandat de Greenpeace International, „fermierii din SUA au deja mari probleme, acum ei incearca sa iasa din cercul vicios in care au intrat. Dependenta de culturi rezistente la erbicide din SUA a declansat aparitia si raspandirea rapida a aproape 24 de tipuri de buruieni rezistente la glifosat, ceea ce a dus la cresterea costurilor de productie in cadrul fermelor, cat si a volumului si a ecotoxicitatii de erbicide necesare pentru a preveni pierderile majore ale recoltelor”.

Aceasta stare de fapt este reflectata in documentarul „Growing Doubt,” realizat de Greenpeace si filmat in Argentina si in Statele Unite, unde comunitatile de fermieri vorbesc despre cum monoculturile rezistente la ierbicide au afectat economia, mediul si societatea.

„Pana acum, pozitia UE a fost foarte ferma. UE trebuie sa apere interesele fermierilor, acum cat are ocazia. Trebuie sa ia in considerare consecintele. Fara indoiala, odata ce UE va permite dominatia corporatiilor, companii, precum Monsanto, vor stabili preturile la cel mai inalt nivel suportat de piata”, a spus fermierul Wes Shoemyer (foto-stanga).

1.000%, crestere a culturilor
de porumb modificat, prin folosirea glifosatului

Prognoza lui Benbrook ilustreaza un viitor sumbru mai ales pentru Europa, daca fermierii adopta tehnologia culturilor rezistente la erbicide, in acelasi ritm precum cei din SUA, prin folosirea glifosatului la culturile de porumb. Cea mai importanta si raspandita cultura din Europa va creste cu peste 1.000%, pana in 2025, considerand nivelul actual de folosire, iar cantitatea totala de erbicide folosite se va dubla.

Raportul, lansat pe 22 octombrie la Varsovia, marcheaza inceputul unui tur de 18 zile pe care Greenpeace il organizeaza in Europa, invitand grupuri de fermieri, comunitati locale si politicieni in fiecare locatie pentru a discuta despre preocuparile lor cu privire la aceste amenintari.

„Deja am vazut ce s-a intamplat cu comunitatile agricole din Argentina si SUA, iar raportul doctorului Benbrook ilustreaza foarte clar ce se va intampla aici daca aceste culturi vor fi autorizate. In mod sigur, Comisia Europeana va lua in seama aceste avertismente, va respinge aplicatiile pentru cultivarea culturilor rezistente la erbicide, in Europa, si va intari procedura de evaluare a riscului pentru OMG”, a mai spus Lasse Bruun (foto-stanga).

Mihaela Pavnutescu

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri