În calitate de membru al Uniunii Europene, România şi-a asumat ca obiectiv instalarea de contoare inteligente pentru 80% din baza de clienţi până în 2020. Însă toate proiectele de implementare depind de aprobările Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), susțin reprezentanții companiilor E-Distribuție, parte a grupului Enel.
Totalul investițiilor realizate pentru extinderea și modernizarea rețelelor administrate de către companiile E-Distribuție din România în perioada 2005-2016, s-a ridicat la 1,584 miliarde de euro. Pentru anul 2017, Enel are în plan investiții de 151,5 milioane de euro în România, dintre care 139 milioane de euro vor fi alocate exclusiv operațiunilor de distribuție. Pentru 2018, investițiile planificate vor fi chiar mai mari, ajungând la 178 milioane de euro, din care 168 de milioane de euro vor fi destinate îmbunătățirii performanței rețelelor”, au declarat pentru Green Report, reprezentanții E-Distribuție.
Aceștia susțin că pentru a îmbunătăți în continuare calitatea serviciului, următorul pas natural este instalarea contoarelor inteligente, companiile E-Distribuţie fiind pregătite pentru o implementare masivă a contoarelor inteligente.
Obiectivul nostru este de a instala contoare inteligente pentru toți cei 2,8 milioane de clienți din zonele în care activăm. Până în 2020, avem capacitatea de a instala contoare inteligente pentru 80% dintre clienții noștri, în funcție evident, şi de planurile care urmează să fie aprobate de ANRE.
300.000 de contoare inteligente instalate până la sfârșitul anului
Potrivit datelor furnizate, E-Distribuţie Muntenia, E-Distribuţie Banat şi E-Distribuţie Dobrogea au demarat procesul de instalare contoare inteligente în 2015. ANRE a aprobat două proiecte-pilot în 2015 şi 2016. Cele trei companii de distribuţie au instalat 110.000 contoare inteligente în cadrul celui de-al doilea proiect-pilot şi 30.000 de contoare inteligente în cadrul primului proiect.
În 2017, companiile noastre de distribuţie vor instala peste 150.000 de contoare inteligente în regiunile în care activează în România, ca urmare a aprobării de către Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE). Astfel, până la finalul anului 2017, aproape 300.000 dintre cei 2,8 milioane de clienţi ai companiilor E-Distribuție, vor beneficia de contoare inteligente”, au precizat reprezentanții companiilor.
Majoritatea contoarelor inteligente instalate de companiile E-Distribuție din România sunt fabricate în Timișoara, la fabrica AEM, care deţine o linie de producţie dedicată sub licența E-Distribuzione.
[box type=”info” ]
Avantajele contorului inteligent
• oferă acces facil la o piață liberă: permite trecerea ușoară (și ieftină pentru sistem) a clienților de la un furnizor la altul și oferă acces facil la cele mai mici tarife pentru clienți;
• elimină facturile pe bază de estimări de consum și de regularizare, deoarece pot transmite consumul real;
• anticipează noile tehnologii;
• deschid drumul către vehiculele electrice;
• facilitează integrarea echipamentelor mici de producţie de energie regenerabilă din cadrul gospodăriilor;
• facilitează crearea rețelei inteligente.
[/box]
România poate „sări peste câțiva pași”
De altfel, grupul Enel a instalat peste 40 de milioane de contoare inteligente în Italia și în Spania începând cu anul 2001. În Italia, companiile E-Distribuzione au început implementarea contoarelor inteligente în 2001, împreună cu alte măsuri de digitalizare a rețelei, gestionare a forței de muncă, optimizarea proceselor și convergența tehnologică, ceea ce a condus la o îmbunătățire semnificativă a calității serviciilor, măsurată în indicatorul SAIDI (durata medie a întreruperilor neplanificate pentru fiecare client), dar şi la o reducere semnificativă a costurilor operaționale.
Principalul avantaj pentru România este că poate „sări peste câțiva pași” și ţara noastră poate avea acces la cele mai moderne tehnologii disponibile, prin intermediul contoarelor inteligente și a procesului de digitalizare. Astfel, îmbunătățirea calității serviciilor poate fi mult mai rapidă decât o abordare pas cu pas, bazată doar pe îmbunătățirea tehnologiilor tradiționale”, consideră reprezentanții companiilor.
Implementarea contoarelor inteligente nu poate fi făcută fără modernizarea rețelei de distribuție
Conform raportărilor ANRE pe 2016, indicele SAIDI pentru E-Distribuție Muntenia a fost de 172 minute, cel mai performant din țară, media națională înregistrată fiind de 290 minute. E-Distribuție Dobrogea și E-Distributie Banat și-au îmbunătățit performanțele și au rămas în topul celor mai performanţi operatori din Romania, cu SAIDI de 217 minute, respectiv 245 de minute.
Beneficii imediate și pe termen lung pentru consumatori și mediu
Prin sistemul de contorizare inteligentă se vor putea realiza citiri de la distanță pentru consumul de energie electrică, dar vor putea fi realizate și operațiuni comerciale precum schimbări tarifare, conectări și deconectări, sporind astfel confortul clienților și reducând inconveniența vizitelor la locul de consum. Astfel, furnizorii vor putea utiliza citirile automate oferite de contorul intelligent în loc de estimări, pentru facturare, astfel încât facturile vor reflecta exact consumul de energie electrică.
Contoarele inteligente pot comunica cu distribuitorul de la distanță și în timp real, permițând o identificare mai ușoară a defecțiunilor în alimentarea cu energie electrică, astfel încât distribuitorul să poată interveni rapid și eficient pentru remedierea eventualelor defecţiuni, îmbunătățind calitatea rețelelor și a serviciilor.
Un alt avantaj important al rețelelelor inteligente, este acela că sprijină decarbonizarea.
Rețelele inteligente joacă un rol esențial în procesul de decarbonizare în Uniunea Europeană prin sprijinirea penetrării surselor regenerabile variate, dezvoltarea mobilității electrice și trecerea la aparate care satisfac cât mai eficient nevoile energetice ale UE”, mai spun reprezentanții companiilor E-Distribuție.
În urma cu o luna, vicepreședintele ANRE, a declarat în cadrul unei conferințe că România nu are cum să-și atingă obiectivul ca 80% din consumatori să dețină sisteme de măsurare inteligentă a consumului de energie electrică atât timp cât rețeaua de distribuție nu este modernizată.
Acesta a subliniat că, până în 2020, ar putea fi atins un procent de contorizare inteligentă de 30 – 35%, iar după această perioadă, pentru următorii șapte ani, procentul ar putea crește doar în măsura în care modernizarea rețelelor continuă.