România poate atinge o rată de absorbție a fondurilor POS Mediu de 70 – 80%

korodiRomânia a absorbit, până în prezent, peste 50% din cele 4,4 miliarde de euro puse la dispoziție prin Autoritatea de Management a Programului Operațional Mediu (POS Mediu), însă în perioada următoare poate ajunge la 70 – 80%, potrivit datelor prezentate, miercuri, într-o conferință de specialitate, de către Attila Korodi, ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice.

Din cele aproximativ 4,4 miliarde de euro aflate la dispoziția țării noastre, am absorbit până acum peste 50%, ceea ce înseamnă că mai avem la dispoziție încă aproximativ 2,2 miliarde de euro. Vorbim despre proiecte de investiții majore, cu impact asupra comunităților, care au ca obiectiv general protecția mediului și a standardelor de viață în România: stații de epurare a apelor uzate, canalizări, sisteme integrate de management al deșeurilor, gropi ecologice, lucrări de prevenire a riscului de inundații, protecția biodiversității și multe altele. Putem ajunge la 70-80% în perioada următoare”, a spus Korodi.

Conform ministrului Mediului, prin Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European (SEE), România are la dispoziție un buget de peste 30 de milioane de euro pentru proiecte adresate atât autorităților publice, locale sau centrale, cât și organizațiilor neguvernamentale.

Mecanismul Financiar al Spațiului Economic European pune la dispoziția României peste 30 de milioane de euro pentru proiecte. În ceea ce privește Programul LIFE, instrumentul financiar al Uniunii Europene pentru mediu și politici climatice, cofinanțarea acordată țării noastre depășește 35 de milioane de euro. Așadar, vorbim despre sume importante, iar tot ceea ce trebuie să facem este să fim organizați, să avem idei, să scriem proiecte bune și să atragem aceste fonduri”, a mai spus ministrul mediului.

10 miliarde de euro disponibili prin POS Mediu

Potrivit declarațiilor directorului general al Direcției Generale a Autorității de Management pentru POS Mediu, Ciprian Ghioc, POS Mediu reprezintă cea mai importantă sursă de finanțare pentru sectorul de mediu din România.

Ghioc
Ciprian Ghioc

Conform alocărilor financiare disponibile în cicluri de finanțare, respectiv 2007 – 2013 cu implementarea proiectelor ce se vor finaliza în 2015, urmează perioada de finanțare 2014 – 2020, vorbim de alocări financiare de aproape 10 miliarde de euro, cumulat cele două programe investiționale”, a spus Ghioc.

Acesta a precizat că în perioada 2007 – 2013 POS Mediu a finanțat cu precădere investițiile din sectorul de apă și deșeuri, deoarece aceste două sectoare reprezintă obligații pe care România și le-a asumat prin tratatul de aderare, respectiv asigurarea apei potabile de calitate pentru toate localitățile cu o populație mai mare de 50 de locuitori, epurarea apelor uzate pentru toate localitățile cu peste 10.000 de locuitori până în 2015, și peste 2.000  de locuitori până în 2018, respectiv pe sectorul de deșeuri să existe o colectare selectivă și un management intergrat eficient la nivel regional.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri