Romania ocupa locul 3 in randul celor mai intensive state din punct de vedere energetic din Uniunea Europeana. Cu alte cuvinte, aici se folosesc mai multe resurse energetice pentru generarea PIB decat in majoritatea celorlalte tari, potrivit unui studiu elaborate de Grupul de Lucru pe Energie al Consiliului Investitorilor Straini (FIC).
Cea mai ieftina energie este si va fi mereu cea pe care nu o consumi. Incurajarea eficientei energetice va oferi Romaniei mai multe oportunitati: tot mai multi consumatori industriali isi vor putea optimiza procesul de productie, ramanand astfel competitivi; consumatorii casnici vor avea si ei optiunea de a-ti reduce semnificativ efectul facturilor la energie asupra bugetului familiei; iar companiile din energie vor putea inova si creea o noua piata in Romania care, speram noi, va ramane sustenabila multe decenii de acum inainte”, considera Eric Stab, vicepresedinte FIC si presedintele Grupului de lucru pe Energie FIC.
Romania este depasita de Bulgaria, care este cel mai risipitor stat membru al UE, si Estonia. In spate urmeaza Cehia, Slovacia, Letonia, Polonia, Lituania si Ungaria.
Cele mai eficiente state sunt Elvetia, Irlanda, Danemarca, Marea Britanie, Italia, Norvegia, Austria, Spania, Luxemburg si Germania.
Eficienta energetica trebuie sa devina o prioritate nationala. Domeniul necesita o atentie sporita din partea tuturor factorilor implicati, dar si o mai buna intelegere din partea populatiei. Politicile si reglementarile bine structurate in domeniul eficientei energetice pot deveni in timp instrumente importante pentru a contrabalansa efectul cresterii facturilor la energie pentru populatie”, a mai spus Emil Calota, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE.
Reprezentantii FIC considera ca Romania trebuie sa stimuleze in continuare investitiile in eficienta energetica si in tehnologiile nepoluante pentru a-si reduce dependenta de combustibilii fosili cu atat mai mult cu cat este posibil ca in viitor preturile acestora sa creasca.
Fondurile europene pot fi mai bine utilizate pentru a incuraja investitiile in acest domeniu mai ales ca aceste fonduri sunt cea mai consistenta si mai putin costisitoare sursa de finantare disponibila in momentul de fata pentru Romania”, se arata intr-un comunicat al Consiliului Investitorilor Straini.
De asemene, FIC subliniaza ca Romania trebuie sa adopte un cadru legislativ caracterizat prin stabilitate, predictabilitate, transparenta si usurinta in aplicare. Pentru a deveni atractiva pe termen lung pentru investitori, autoritatile romane trebuie sa adopte obiective clare pentru acest sector.