România, pe locul 6 în UE după numărul de tigrii ţinuţi în captivitate

România ţine 64 de tigri în captivitate, număr care plasează ţara noastră pe locul 6 în Uniunea Europeană într-un clasamanet realizat de Organizația globală de protecție a animalelor Four Paws.

Controversatul documentar Tiger King, difuzat de Netflix inclusiv în România, a adus în atenţia publicului amploarea comerțului cu pisici mari, în special în ceea ce privește reproducerea și exploatarea animalelor pentru atenție și profit.

Deși în sălbăticie se estimează că doar 3.900 de tigri mai trăiesc, se crede că 7.000 sunt ţinuţi în captivitate în Statele Unite, şi alţi 1.600 în Europa.

Un nou raport realizat de Four Paws la nivel internaţional arată amploarea situației din UE, unde este legal să se reproducă și să comercializeze tigri în multe state membre. În România acest lucru este interzis.

Organizația globală de protecție a animalelor relevă o discrepanță șocantă între cifrele deținute de autoritățile europene și rezultatele unei investigații recente. Datele Four Paws estimează că în Europa trăiesc 1.600 de tigri în captivitate, mult mai mulţi decât indică datele oficiale ale autorităţilor europene (913 tigri)

Studiul organizaţiei evidențiază lacunele din datele referitoare la numărul de pisici mari născute, dar şi despre ceea ce li se întâmplă în timpul vieții și după ce mor.

Această afirmație este susținută de Martin Hojsík, membru în Parlamentul European: „Acest nou raport prezintă o imagine uimitoare cu privire la incapacitatea autorităților de a răspunde la întrebarea simplă: câţi tigrii sunt ţinuţi captivi în țara lor. Din păcate, acest lucru nu împiedică autoritățile să permită continuarea comerțului și face ca pur și simplu tigrul născut în captivitate să fie un „tigru de clasa a doua”, deoarece nu i se oferă aceeași protecție ca tigrilor sălbatici”.

Raportul a analizat numărul de tigri care sunt ținuți în captivitate în țările europene în grădini zoologice, sanctuare, circuri și la persoane private prin utilizarea datelor CITES din 2018 (Convenția privind comerțul internațional cu specii de faună și floră sălbatică pe cale de dispariție).

Republica Cehă a avut cei mai mulţi tigri în captivitate -180, urmată de Germania, cu 164 de exemplare. Mai mult de 100 de animale au fost documentate și în Marea Britanie, Slovacia și Franța. Urmează România cu 62 de tigri şi Ungaria, cu 57.

Un grafic explicativ a fost realizat de compania Statista.

Infographic: Europe's Tiger Kings | Statista You will find more infographics at Statista

În America, filmul Tiger King arată o imagine îngrijorătoare cu privire la lipsa reglementărilor pentru păstrarea tigrilor și a altor pisici mari.

Kieran Harkin, șeful internațional al programelor pentru comerţul cu animale sălbatice la Four Paws, crede că aceasta este o problemă larg răspândită: „Tigrii captivi din Europa se confruntă cu aceeași provocare. Majoritatea statelor membre nu țin o evidenţă centralizată, documentele oficiale poti fi falsificate cu ușurință sau nu se înregistrează deloc noii pui. Tigrii sunt tratați ca o marfă, fiind vânduţi către persoane fericite să le crească, să le exploateze și să le comercializeze.

 

 

 

 

spot_img

Ultimele știri