Romania, pe locul 40 la poluare

text de Alexandra Kartman

Locul 104 in clasamentul global al libertatii presei, locul 50 in topul democratiilor lumii, locul 43 in topul celor mai importante 162 de economii mondiale, locul 4 la coruptie. S-ar parea ca romanii nu sunt deloc obisnuiti sa ocupe pozitiile fruntase in clasamentele internationale din cele mai variate domenii. Nici in ceea ce priveste poluarea nu ne dezicem. Astfel, in clasamentul intocmit de agentia Reuters privind cele mai poluante 50 de tari, Romania se situeaza pe locul 40, cu o productie anuala de 125 de milioane de tone de CO2.

Romania polueaza mai putin decat Spania (locul 19) sau Italia (locul 10), insa emite mai mult CO2 decat Grecia (locul 42) sau Austria (locul 48). Pe primul loc in ierarhia poluatorilor, cu o cantitate de emisii de peste 7 miliarde de tone de CO2, se afla Statele Unite. Locul doi il detine China, a carei ultima cantitate de emisii raportata era de aproximativ 5 miliarde de tone de CO2. Rusia se afla si ea pe primele trei pozitii, avand o cantitate raportata de emisii de aproape doua miliarde de tone de CO2. Pe ultimul loc in top se afla Belarus, tara ale carei emisii se ridica la 75 de milioane de tone, in scadere cu 45% fata de anii "90.

In ciuda eforturilor depuse, dar si a semnalelor trase privind protectia mediului, nicio tara nu se poate lauda ca reusit, comparativ cu anii "90, sa reduca cu mai mult de 50% emisiile de gaze cu efect de sera. Ţarile care au stabilit recordul pozitiv au fost cele din estul Europei si din fosta URSS. Extrema negativa a recordurilor a fost atinsa de Malayesia, a carei cota de poluare cu CO2 a crescut cu 80% fata de anul 1990, urmata de Emiratele Arabe Unite, care au poluat cu 75% mai mult decat in anul de referinta.

Conform datelor furnizate de Reuters, in decada 1990-2000, Romania a redus emisiile de CO2 cu 49%. In ciuda acestui succes, in anul 2004, rapoartele indicau o crestere a cantitatii de emisii de gaz cu efect de sera, care s-a ridicat la 155 de milioane de tone. Cu toate acestea, in perioada 1999-2004, Romania a mentinut o tendinta descendenta a emisiilor, inregistrand o scadere cu aproximativ o treime a cantitatii de CO2 emis in atmosfera. Topul cuprinde cele mai noi informatii privind emisiile de dioxid de carbon la nivel mondial, clasamentul fiind intocmit pe baza datelor furnizate de Departamentul de Schimbari Climatice al ONU.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri