Romania – sufocata in namolul statiilor de epurare

2,4 miliarde de lei, adica peste 600 de milioane de euro, va trebui sa cheltuiasca statul roman, pana in anul 2022, pentru a scapa de namolul din statiile de epurare a apei.

Ministrul Mediului si Padurilor, Laszlo Borbely, a anuntat acest lucru in cadrul unei conferinte pe tema “Politicii Nationale de Gestionare a Namolurilor de Epurare”, organizata astazi la Bucuresti.

Conform unei analize intocmite de consultantul extern, namolul ar putea avea mai multe utilizari – ca ingrasamant in agricultura, ca sursa de energie in incineratoare, drept material pentru constructia de autostrazi sau in industria cimentului, a explicat ministrul Mediului.

Din pacate, nici una din aceste solutii nu este prezentata suficient de convingator. “Nu sunt de accord cu consultantul. E o iluzie ca 50 la suta din acest namol ar putea fi folosit in agricultura”, a spus Laszlo Borbely.

Spre deosebire de Romania, alte state europene incearca sa scape de namol de 30, de 40 sau chiar de 50 de ani. Una dintre tarile avansate in acest domeniu, Finlanda, foloseste in agricultura doar 30 la suta din namolul statiilor de epurare.

La fel de sceptic precum ministrul Mediului se declara si Vasile Ciomos, presedintele Asociatiei Romane a Apei: “Pe masura ce statiile de epurare se modernizeaza, el e produc tot mai mult namol. Este putin probabil ca intr-o perioada scurta de timp sa putem folosi mari cantitati de namol in agricultura”.

Ministrul Mediului si-a exprimat insa preferinta pentru o alta rezolvare: “Am putea, prin Fondul de Mediu, sa sprijinim acei investitori care vor sa arda namolul pentru a produce energie”.

Mihai Diac

Foto: www.hydrotech.ro/ro-tehnologii.php

Citeste si:

A fost inaugurata statia de epurare de la Glina

Garda de Mediu Bihor: Amenda record pentru deversarea de ape uzate pe un camp

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri