Romania naturala, partial bio  

Romania si-a trimis din nou reprezentantii la cel mai mare targ de produse organice din lume, Biofach, organizat la fiecare inceput de an la Nurnberg (Germania).

Perioada de desfasurare a fost 15 – 18 februarie, iar in data de 17 februarie, in pavilionul Romaniei a fost organizata si o masa rotunda intitulata Romanian Organic Forum.

Printre invitatii de marca s-au numarat Jean Francois Hulot, seful Unitatii de Agricultura Ecologica in cadrul Comisiei Europene, si Barna Tanczos, secretar de stat in Ministerul roman al Agriculturii.

“Participarea romaneasca este in crestere, am avut 24 de firme prezente, fata de 17 anul trecut. Romania are potential pentru dezvoltarea acestui sector”, a declarat, pentru Green Report, Mihai Cioceanu, presedintele Asociatiei Bio – Romania a Operatorilor din Agricultura Ecologica.

Suprafata totala ocupata de firmele romanesti a fost de 250 de metri patrati, participarea lor la expozitie a fost partial sponsorizata de Ministerul Econonomiei, Comertului si Mediului de Afaceri, iar activitatea de promovare a Romaniei a inclus si un program folcloric.

Printre produsele romanesti expuse s-au numarat cerealele, mierea, fructele de padure, produsele lactate, medicamentele din plante, suplimentele alimentare si vinurile bio.

Amploarea salonului Biofach 2012 poate fi caracterizata prin cateva date statistice: 2420 de expozanti, 40.000 de vizitatori din 130 de tari si o suprafata totala ocupata de 45.000 de metri patrati. BioFach a fost cuplat si cu salonul Vivaness, dedicat cosmeticelor naturale.

Desi la prima vedere Romania a avut o prezenta buna, in mod real a fost vorba de o “participare destul de modesta in comparatie cu alte tari”, considera Peter Wolf, administratorul firmei InPULSE Partners SRL, reprezentatul Biofach in Romania. In opinia lui Peter Wolf, explicatia acestei situatii se datoreaza faptului ca “oferta noastra este limitata – oferim mai mult materie prima, mai putin produse finite. Cerealele si fructele de padure le exportam in vrac, ele se proceseaza, se ambaleaza si se revand de firme straine. Alte tari au si procesatori”, a explicat, pentru Green Report, reprezentantul Biofach.

“Produsele naturale nu sunt obligatoriu produse bio”

Peter Wolf considera, pe de alta parte, ca Romania are o capacitate de productie foarte ridicata, doar ca, din pacate, foarte multe suprafete agricole, aflate in proprietatea micilor fermieri, nu sunt certificate. Din acest motiv, proprietarul nu isi poate vinde fructele sau legumele drept produse bio. “Ma duc la piata si o gasesc pe bunica, ea imi spune ca vinde produse bio din gradina ei. Inainte imi spunea ca vinde produse naturale, si o credeam, pentru ca stiam cum le ingrijeste. Dar produsele naturale nu sunt obligatoriu si produse bio – daca de exemplu gradina e langa sosea, si toata ziua cade pe legume praf de la camioane. Caracterul bio depinde si de conditiile climatice si atmosferice”, explica Peter Wolf.

La targul de la Nurnberg, aproximativ jumatate dintre firmele si suprafata ocupata au apartinut Germaniei – aceasta tara fiind si cel mai mare consumator de produse bio din lume. Pe urmatoarele locuri s-au situat Turcia, Spania, Italia si Austria.

Salonul Biofach se organizeaza anual, nu doar in Germania, ci si in SUA, America de Sud, India, China si Japonia. Urmatoarea editie a anului 2012 este aceea din SUA, la care este asteptata din nou si participarea Romaniei.

Mihai Diac

Foto: agroromania.ro

Citeste si:

Europa asteapta lapte romanesc certificat

Europa recunoaste vinurile bio

Romania participa la organizarea celei mai mari expozitii agricole din lume

Americanii cauta produse bio europene

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri