Tribunalul Alba a decis sa lase judecatorii clujeni sa se pronunte asupra cererii de suspendare a ultimului certificat de urbanism eliberat de CJ Alba Organizatiile nonguvernamentale care se opun proiectului de exploatare a aurului de la Rosia Montana continua procesele in Justitie pentru a obtine anularea certificatelor de urbanism emise de Consiliul Judetean Alba. Tribunalul Alba a hotarat ieri conexarea a doua cereri de constatare a suspendarii de drept a celui mai recent certificat de urbanism (nr. 105/2007) eliberat de CJ Alba pentru proiectul de la Rosia Montana.
"Cele doua cereri apartin Asociatiei Alburnus Maior, care a depus solicitarea la Tribunalul Alba, si Centrului Independent pentru Dezvoltarea Resurselor de Mediu, care a depus actiunea la Tribunalul Cluj. Tribunalul Alba a decis judecarea celor doua cereri impreuna, la Tribunalul Cluj", a declarat ieri avocatul Andreea Szabo, unul dintre aparatorii contestatarilor proiectului minier de la Rosia Montana.
Procesul in acest caz a fost, insa, suspendat ca urmare a unei exceptii ridicate la Curte Constitutionala de catre Rosia Montana Gold Corporation. Aceasta contesta aplicarea prevederilor noii legi a contenciosului administrativ in cazul documentului emis anul trecut de CJ Alba.
Procesul de autorizare pentru proiectul minier de la Rosia Montana a fost si el oprit pe termen nelimitat de catre Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile, pe motiv ca certificatul de urbanism prezentat de investitor este, din punct de vedere legal, suspendat.
"Suntem extrem de dezamagiti de actiunea Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Pare o totala desconsiderare a normelor juridice romanesti. Este de neinchipuit faptul ca Ministerul a suspendat un proces inainte ca acesta sa fie prezentat in fata instantei", a declarat directorul general al companiei Rosia Montana Gold Corporation, Alan Hill.
ACTIONAR
Rosia Montana Gold Corporation este detinuta in proportie de 80% de catre compania miniera canadiana Gabriel Resources. Aproape 20% din actiuni sunt detinute de compania miniera de stat Minvest Deva, iar restul de sub 1% de cateva firme private. Compania romano-canadiana intentioneaza sa investeasca peste doua miliarde de dolari, pentru exploatarea celui mai mare zacamant auro-argintifer din Europa. In urma studiilor realizate in zona, specialistii au descoperit o rezerva de aproximativ 331 de tone de aur si 1.600 de tone de argint.
Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera