Specialistii se asteapta ca namolul toxic venit din Ungaria sa ajunga in noaptea de luni spre marti in Romania. Reprezentantii Apelor Romane monitorizeaza permanent fluviul si verifica indicatorii apei.
"In momentul de fata, este constituit un grup de lucru la nivel central si local format din specialisti biologi recoltatori, acare se afla dispusi intr-un serviciu de permanenta. Inca de vineri s-a inceput monitorizarea calitatii complete a apei fluviului Dunarea la intrarea in tara, la Bazias. In momentul de fata, exista la Bazias echipe pregatite sa preleveze probe. Unda de poluare este posibil sa intre in tara in cursul zilei de luni spre marti. A fost decalata datorita unui debit foarte mic pe afluentii poluati ai Dunarii", a spus directorul Apelor Romane Mehedinti, Adrian Draghici, la Realitatea TV.
In ceea ce priveste alimentarea cu apa a municipiului Drobeta Turnu Severin, care se face cu apa din Dunare, Draghici asigura ca exista o monitorizare permenenta a calitatii apei, in prezent neexistand niciun pericol.
"Exista o preocupare deosebita in ceea ce priveste analiza apei Dunarii, insa nu exista nici cel mai mic pericol. De altfel, in momentul in care analiza apei la intrarea in tara, la Bazias, se va afla in afara limitei parametrilor normali, avem timp 40 de ore ca sa luam masurile pentru a alimentarea de apa de la Turnu Severin", a incheiat Draghici.
Fluxul toxic provocat de noroiul rosu deversat in urma unui accident industrial in Ungaria a atins joi dimineata Dunarea, amenintand ecosistemul marelui fluviu, cu un nivel de alcalinitate ce depaseste usor valorile normale, a anuntat un oficial din cadrul Administratiei apelor.
Catastrofa ecologica produsa luni, in Ungaria, ameninta tot ecosistemul celui de-al doilea fluviu din Europa ca lungime, dupa Volga, in special flora si fauna. Acest accident fara precedent in Ungaria a provocat deja moartea a patru persoane, intre care o fetita in varsta de 14 luni. Peste 120 de persoane au fost ranite si alte trei au fost date disparute.