Un studiu sociologic arata ca trei sferturi din romani nu ar consuma organisme modificate genetic.
Sondajul care arata ca romanii nu vor organisme modificate genetic a fost comandat de un ONG, Centrul de Informare despre Organismele Modificate Genetic. El a fost realizat de IMAS, la cererea, pe un esantion de 1.040 de persoane din toata tara, din toate mediile socio-profesionale, si a constat in doua intrebari.
La prima – "Ati consuma produse modificate genetic?", 74,1 la suta din intervievati au raspuns negativ, iar la a doua – „Credeti ca autoritatile ar trebui sa interzica organismele modificate genetic?", 81,5 au raspuns cu „da".
Restrictii europene
„Uniunea Europeana este destul de restrictiva cu permiterea culturilor modificate genetic, este permis doar porumbul MON108, folosit mai ales ca planta furajera, si cartoful cu continut mare de amidon, care se foloseste in industria textila sau la fabricarea hartiei si a betonului. Din fericire, in Romania nu se cultiva deocamdata pentru ca nu are cine sa-l prelucreze, iar porumbul se cultiva pe suprafete mici. Totusi, aceste culturi castiga teren si la noi", a spus directoarea Centrului de Informare OMG, Ramona Duminicioiu.
Ea a tras atentia asupra faptului ca studii mai recente, cum ar fi cel realizat in 2009 de universitatile din Caen si Rouen (Franta), au relevat, in urma unor cercetari pe animale de laborator, ca organismele modificate genetic provoaca leziuni ale organelor interne. La randul sau, profesorul USAMV Aurel Maxim a spus ca este foarte usor sa scapi de sub control culturile de porumb modificat genetic, din cauza polenizarii.
„Pericolul consta in faptul ca aceste constructii modificate genetice pot sa ajunga in culturile conventionale si in flora spontana prin asa-numitele gene zburatoare, prin intermediul polenului. Si atunci nu mai avem control asupra traseului acestor gene. Iar daca se continua in acest mod, s-ar putea ca in cativa ani sa nu mai avem porumb nemodificat genetic", a spus Aurel Maxim.
Demers
Centrul de Informare despre Organismele Modifice Genetic isi propune sa creeze o presiune asupra Guvernului, care sa-i forteze pe producatori sa includa informatii mai complete pe etichetele produselor, pentru ca oamenii sa stie ce cumpara. Ecologistii spun ca un pericol foarte mare este acela al contaminarii culturilor clasice cu polenul plantelor modificate genetic.