La exact noua ani de la accidentul ecologic produs la iazul de decantare a sterilului "Aurul" de la Bozanta, specialistii maramureseni din minerit, mediu si situatii de urgenta au lansat un avertisment: alocarea sumelor necesare securizarii iazurilor, sau situatia din 30 ianuarie 200 se poate repeta! In studiul intocmit in urma verificarii perimetrelor miniere din sudul Maramuresului (Sasar, Ilba si Nistru), comisarii Garzii de Mediu Maramures au precizat ca in judet exista la acesta ora peste 100 de milioane de tone de steril de flotatie si de mina, depozitate in 16 iazuri de decantare, si peste 300 de halde de steril. Studiul a urmarit identificarea lucrarilor miniere pentru inchiderea legaturii cu suprafata, starea digurilor de inchidere exterioara si asigurarea inchiderii gurilor de mina si a haldelor de suprafata.
De asemenea, comisia de specialisti a avut rolul de a identifica lucrarile miniere care au legatura cu suprafata si a haldelor de steril din preajma lor, localizarea acestora prin coordonate GPS, impactul acestor lucrari asupra mediului, pericolul care il reprezinta lucrarile pentru siguranta cetatenilor si posibilitatile de interventie in cazul producerii unor situatii de urgenta. In urma concluziilor, prefectul Gyongyike Bondi a dispus clarificarea proprietatii din perimetrele miniere la care au fost executate lucrari de inchidere, stabilirea responsabilitatilor de monitorizare pentru zonele respective, introducerea in circuitul turistic a perimetrelor miniere cu potential (Mina "Sfantu Gheorghe" din Baita, "Galeria Lobkowitz", galeriile pentru hidrotransportul apei din Valea Romana in Dealul Crucii, steampurile si flotatiile vechi de la Ilba, Nistru, Baita si Valea Borcutului), precum si completarea organigramei Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta cu echipe de salvatori minieri si supraveghetori ai zonelor. Concluziile si propunerile specialistilor au fost inaintate Ministerului Mediului si Ministerului Economiei pentru alocarea fondurilor necesare.
TEAMA
Mai alarmisti s-au dovedit a fi liderii Uniunii Sindicatelor Miniere care i-au reclamat primului ministru Emil Boc faptul ca detin informatii conform carora SC Conversmin SA are intentia de a reduce in acest an cu 44% sumele alocate activitatii de conservare "din cauza restrictiilor bugetare", fapt care va creste riscul unor accidente ecologice. Sindicalistii din minerit i-au solicitat primului ministru "macar mentinerea bugetului din 2008", pentru asigurarea pazei obiectivelor miniere si a intretinerii si asigurarii stabilitatii iazurilor de decantare.