Romania libera, Transilvania: Afacerile cu lemn pun in pericol zimbrii de la Hateg

Cei sase zimbrii din rezervatia amenajata in Padurea Slivut, de langa Hateg au de suferit din cauza interesului pentru exploatarea lemnului. Cel putin aceasta este parerea primarului orasului Hateg, Nicolae Timis. El spune ca au facut pana acum trei proiecte pentru preluarea
in administrare a Rezervatiei de Zimbri, pe care le-au inaintat la Ministerul Mediului, insa fara nici un rezultat.

"Zimbrul este un brand al Tarii Hategului. Am vazut ca sunt mai rau ingrijiti si m-am gandit ca putem sa reamenajam parcul si putem sa-i hranim mai bine. In Neamt, de exemplu, unde este o asemenea rezervatie, le merge mai bine, pentru ca au conditiile necesare", a explicat Timis. Primarul sustine ca au primit acceptul Directiei Agricole Hunedoara, iar proiectul a fost semnat atat de presedintele Consiliului Judetean, cat si de Prefectura Hunedoara, mai ales ca fondurile pentru aceasta rezervatie, care se intinde pe 44 de hectare, au fost putine.

Nicolae Timis spune ca singurul lucru pe care l-a reusit a fost angajarea unui medic veterinar, care macar sa deparaziteze cei sase zimbri de aici, dintre care doi pui. Demersurile Primariei Hateg nu au avut rezultatele scontate, iar proiectul nu s-a materializat. Edilul spune ca, din informatiile pe care le detine, la mijloc este interesul pentru lemnul din padurea Slivut, din partea celor de la Romsilva – Directia Silvica Deva.

"Primaria Hateg detine 200 de hectare de padure si o parte din drum si am reusit sa asfaltam calea de acces pana la poarta rezervatiei. In incinta nu am putut sa intervenim, pentru ca nu este a noastra", a mai pspus primarul Nicolae Timis. Din acest motiv, drumul pana la tarcul unde sunt tinute animalele nu este nici macar pietruit, iar vizitatorii nu au de ales decat sa se afunde in noroi. Din cauza ca Ministerul Mediului nu a raspuns pana acum la solicitarea Primariei, nici un alt proiect al administratiei publice nu s-a putut concretiza. 

Este vorba despre achizitionarea a inca unui zimbru, din Polonia, care sa ajute la regenerarea speciei. Pe de alta parte, reprezentantii Directiei Silvice Deva neaga vehement existenta vreunul interes legat de exploatarea lemnului si sustin ca vor chiar sa investeasca in amenajarea tarcului si a hranitoarei pentru zimbri.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri