Romania Libera: "Fondul national al pestelui" inghetat de un scandal intre autoritati si pescari  

Un proiect de cinci milioane euro a declansat un conflict de proportii intre pescari si autoritati. Suspiciunile sunt alimentate si de implicarea unui personaj apropiat lui Sorin Ovidiu Vintu.

Investitia presupune construirea unui imobil cu spatii frigorifice pe malul Dunarii, la Tulcea, amenajarea unor dane de acostare pentru nave si dotari specifice unei burse. Proiectul pentru construirea bursei pestelui a fost declarat recent eligibil, iar finantarea va fi atrasa de la Fondul European de Mediu.

Presedintele Agentiei Nationale Pentru Pescuit si Acvacultura (ANPA), Marian Manaila, a spus recent, la o intalnire cu asociatiile de pescari din Delta, ca bursa pestelui din Tulcea va functiona, cel tarziu, la finele anului viitor. Investitia a fost initiata de Consiliul Judetean Tulcea, Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii si ANPA.

Mircea Staras, director stiintific al Institutului de Cercetari Delta Dunarii, spune ca, inainte de infiintarea bursei, autoritatile ar trebui sa reglementeze mai bine circuitul fiscal al pestelui, de la pescar pana in magazine. „Acum, cea mai mare cantitate de peste capturata in Delta nu este fiscalizata, centrele de prima vanzare sunt doar cu numele. Ce se va vinde pe bursa in aceste conditii este greu de spus", spune el.

Pro si contra

Si pescarii considera inutila investitia. Lucian Simion, presedinte al celei mai mari asociatii de pescari din zona, spune ca pentru tranzactionarea pe bursa a pestelui din Delta ar fi suficient un sistem informatic cu terminale la toate cherhanalele in care sa fie introduse, in timp real, capturile de peste, iar operatorii din piata pestelui sa aiba acces la aceste informatii si sa cumpere din respectiva oferta.

"Centrul de comanda al bursei electronice nu are nevoie de spatii frigorifice, de cladire cu etaj, de dane portuare de milioane de euro, ci de cateva calculatoare.

Pastrarea pestelui proaspat sau congelat este obligatia proprietarului, nu a bursei", spune el.

Reprezentantii autoritatilor spun ca realizarea unui imobil in Tulcea pentru tranzactionarea pestelui este necesara pentru ca este vorba despre o marfa perisabila, iar piata respectiva are nevoie
de spatii frigorifice pentru a functiona eficient.

Asociatiile de pescari amintesc insa ca in Tulcea exista un frigorifer cu o capacitate de refrigerare de 18.000 tone, care a fost modernizat recent, tot cu fonduri europene.

Frigoriferul din Portul Tulcea are fluxuri tehnologice pentru congelarea pestelui si pentru conditionarea acestuia in stare proaspata si dane de acostare a navelor.

Conexiunea Terente-SOV

Suspiciunile privind acest proiect s-au amplificat dupa ce Autoritatea de Management pentru Programul Operational pentru Pescuit l-a angajat ca responsabil cu monitorizarea acestui proiect pe Tanase Terente, un apropiat al lui Sorin Ovidiu Vintu, care a fost pana acum inspector piscicol in zona Crisan-Sulina, controlata de oamenii lui Vintu.

Dupa numirea lui Terente, pescarii acuza autoritatile ca incearca sa dreneze milioanele de euro alocate de UE pentru pescarii spre investitii inutile in loc sa-i sprijine pe ei sa acceseze aceste fonduri pentru dezvoltarea propriilor afaceri.

UE a alocat Romaniei din Fondul European pentru Pescuit 306 milioane de euro, fonduri nerambursabile care pot fi cheltuite pana in 2013.Ministerul Agriculturii a alocat din aceasta suma o treime pentru pescariile din Delta, dar, pana acum, nu s-au accesat decat banii pentru Bursa Pestelui.

UE a alocat Romaniei 306 milioane de euro din Fondul European pentru Pescuit , care pot fi cheltuiti pana in 2013. In Delta, singurul proiect pentru care s-au accesat fonduri este Bursa Pestelui.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri