Romania Libera: Pestii, marcati cu "cip-uri"

Dupa ani de promisiuni si tergiversari, monitorizarea stiintifica a sturionilor de Dunare a devenit efectiva. Radu Suciu, cercetator la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare Delta Dunarii si expert al Conventiei CITES pentru Romania, a declarat ca "impreuna cu un expert din Norvegia, efectuam capturi de pui de sturion din Dunare, ii investigam la statia de monitorizare realizata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii la Isaccea si ii eliberam in fluviu.

Capturam puii de sturion produsi in captivitate si deversati in ultimii ani in mediul natural in cadrul programului ce vizeaza repopularea Dunarii cu pui produsi in captivitate in fermele de acvacultura. Pana acum au fost capturati zeci de pui de morun, pastruga si cega. Respectivii pui au fost marcati inainte de a fi deversati in fluviu, iar acum aflam cum s-au dezvoltat dupa unul sau mai multi ani de viata in mediul natural".

Programul respectiv a fost demarat de specialistii institutului din Tulcea, impreuna cu reprezentantii Conventiei CITES, dupa ce tara noastra a decis sa opreasca pescuitul comercial al sturionilor pentru o perioada de zece ani, cu scopul de a proteja populatia de sturioni de Dunare. Conform ordinului deprohibitie, in aceasta perioada este permis doar pescuitul sturionilor vii pentru reproducere in fermele de acvacultura si pentru activitati stiintifice.

Pestii electronici

Monitorizarea sturionilor nu este singura masura luata pentru protejarea speciei. Agentia Nationala de Pescuit si Acvacultura (ANPA) a demarat, de asemenea, un program de repopulare a fluviului cu pui de sturioni. Acest program presupune inmultirea morunilor, pastrugilor, nistrilor si cegai in captivitate in fermele de la Isaccea, Uzlina si Tamadau. Puii produsi in respectivele ferme sunt cumparati de ANPA, marcati cu "cip"uri si deversati in Dunare. In ultimii trei ani, ANPA a investit cate un milion de euro pe an pentru astfel de populari. Anul acesta, din cauza masurilor de austeritate adoptate de Guvern, ANPA nu mai are fonduri pentru repopularea fluviului cu pui de sturioni.

Trebuie spus ca, in fiecare an, licitatiile organizate de ANPA pentru achzitionarea puilor de sturioni de la fermele de acvacultura au generat scandaluri si procese pe motiv ca licitatiile s-ar fi trucat. Garda de Mediu a descoperit, la Uzlina, o inginerie cu sturioni capturati pentru acvacultura introdusi in circuitul comercial. Comisarii Garzii de Mediu si ai Garzii Financiare au constatat ca icrele negre si carnea de morun ajungeau pe piata neagra. Dosarul penal demarat in acest caz nu a fost finalizat de procurorii tulceni nici dupa trei ani de la producerea evenimentelor.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri