Jumatate din speciile de mamifere se afla in declin numeric si aproximativ o treime din ele sunt pe cale de disparitie, conform "listei rosii" a speciilor amenintate cu extinctia publicata recent de Uniunea Mondiala pentru Natura (IUCN), la Barcelona.
Expertii UICN, un organism cu autoritate in domeniul biodiversitatii, au realizat cel mai mare studiu biologic despre mamifere de pana in prezent. Studiul confirma gravitatea situatiei actuale: una din patru specii de mamifere este amenintata cu disparitia, adica 1.141 de specii din totalul de 5.487 studiate.
Realitatea ar putea fi si mai grava, deoarece expertii nu poseda informatii despre 836 de specii de mamifere, a avertizat organizatia, care sustine un congres la Barcelona. Pentru cercetatori, lipsa informatiilor referitoare la o anumita specie reprezinta, de obicei, un semnal nelinistitor. In realitate, numarul mamiferelor amenintate cu disparitia ar putea sa atinga procentul de 36%, a estimat Jan Schipper, expert al UICN, intr-un articol aparut in revista Science si citat de Mediafax.
"Rezultatele noastre ne arata o imagine foarte sumbra a situatiei mamiferelor de pe glob", a subliniat Schipper, adaugand ca "jumatate dintre acestea se afla in declin numeric". Cel putin 76 de specii de mamifere au disparut din anul 1500 si pana in prezent.
Criza actuala este considerata ca fiind cea de-a sasea perioada de extinctie a speciilor, precedenta fiind cea corespunzatoare disparitiei dinozaurilor, in urma cu 65 de milioane de ani.
In total, lista rosie, creata de UICN in 1963, cuprinde 16.928 de specii de animale sau de plante pe cale de disparitie, fata de 16.306 de specii in 2007. 3.246 de specii fac parte din categoria cu riscul cel mai ridicat – "specii in pericol critic" -, 4.770 se afla "in pericol" si 8.912 sunt considerate a fi "vulnerabile".
Expresia "in pericol critic" se refera la faptul ca probabilitatea de extinctie a speciei este foarte ridicata. In "lista rosie" din 2008, se afla 188 mamifere incadrate in aceasta categorie, asa cum este cazul linxului iberic (Lynx pardinus).
Aproape 450 de mamifere au fost catalogate ca fiind "in pericol", precum diavolul tasmanian (Sarcophilus harrisii), un marsupial carnivor a carui populatie a scazut cu peste 60% in ultimii zece ani. Pisica salbatica (Prionailurus viverrinus) din Asia de sud-est a trecut din categoria "vulnerabil" in categoria "in pericol", din cauza distrugerii habitatului ei natural. In aceeasi situatie se afla si foca din Marea Caspica (Pusa caspica), a carei populatie a scazut cu 90% in ultimul secol, din cauza vanatului excesiv.
Cu toate acestea, expertii sustin ca este posibila o redresare a situatiei. Datorita unor masuri de conservare s-au obtinut rezultate incurajatoare pentru 5% dintre mamiferele amenintate. Dihorul cu picioare negre (Mustela nigripes) este, in prezent, considerat doar "in pericol", dupa ce a fost reintrodus cu succes in Mexic, iar calul salbatic (Equus ferus) a fost reintrodus in Mongolia.