Romania Libera: Gigantul BP intra in agonie

Dezastrul ecologic din largul coastelor SUA pune sub semnul intrebarii viitorul BP (fosta British Petroleum), cea mai mare companie britanica si a patra ca marime din lume.

Conducerea Bank of America Merrill Lynch (BoA) a interzis traderilor bancii sa se angajeze in tranzactii cu petrol cu termene care depasesc luna iunie 2011 cu grupul britanic BP, a declarat o sursa apropiata situatiei, citata de Reuters.Limitarea tranzactiilor este una dintre modalitatile prin care o banca incearca sa se protejeze impotriva riscului ca o companie sa nu-si poata onora obligatiile pe termen lung, noteaza Reuters.

Grupul petrolier incearca sa stopeze o scurgere de titei din Golful Mexic, dupa ce o platforma care-i apartinea a explodat si s-a scufundat. Eforturile de a remedia situatia ar putea costa BP mai multe miliarde de dolari. Actiunile BP s-au prabusit cu 47% de la declansarea dezastrului ecologic, in aprilie. De asemenea, ratingul producatorului de petrol a fost retrogradat marti cu sase trepte de catre agentia de evaluare financiara Fitch, de la "AA" la "BBB". Presedintele american Barack Obama va cere companiei sa creeze un cont de tip escrow, in care sa vireze in avans bani pentru a asigura plata daunelor, potrivit Bloomberg.

De asemenea, BP este audiata de Congresul SUA, care acuza compania ca a provocat explozia din cauza ca a incercat sa diminueze costurile. BP cheltuie deja 7 milioane de dolari pe zi pentru a limita efectele dezastrului. Deocamdata, aceasta cifra reprezinta doar o zecime din profiturile zilnice. In 2009, BP a avut incasari de 246 miliarde dolari si un profit operational de 26 de miliarde de dolari. Sefii marilor grupuri petroliere s-au distantat de British Petroleum (BP) in timpul audierilor desfasurate de o comisie a Congresului american, in incercarea de a impiedica noi reglementari in domeniu ca urmare a poluarii cu titei din Golful Mexic.

Reprezentantii Exxon, Shell, Chevron si ConocoPhillips au afirmat, in fata comisiei pentru energie si mediu, ca accidentul de la platforma petroliera a BP ar fi putut fi impiedicat. Audierile reprezinta un risc major pentru BP si industria americana de foraj la adancime, intrucat legislativul incepe sa analizeze modalitati de abordare a crizei din Golful Mexic si posibile majorari ale penalitatilor la care vor fi supuse companiile. Industria petroliera din SUA incearca sa impiedice noi reglementari pe care le considera impovaratoare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri