Participantii au efectuat o serie de vizite in zona Rezervatiei Marine 2 Mai – Vama Veche, dar si in zona din jurul lacului Durankulak (Bulgaria), care este protejata de lege.
In perioada 30 iunie – 1 iulie 2008, s-a desfasurat prima intalnire de lucru romano-bulgara privind posibilitatea extinderii Rezervatiei "Acvatoriul marin Vama Veche – 2 Mai" in apele litorale bulgaresti din dreptul regiunii Dobrich (Bulgaria). La intalnire au participat peste 20 invitati, reprezentanti ai ONG Mare Nostrum, Institutului National de Cercetare-Dezvoltare Marina "Grigore Antipa" (INCDM) si Fundatia Bulgara pentru Biodiversitate (BBF), Directia Apelor "Dobrogea Litoral", Agentia pentru Protectia Mediului din Constanta, precum si Dna Otilia Mihail, consilier in cadrul Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile. Andreea Burnescu (coordonator proiect) a prezentat obiectivele si rezultatele obtinute pana in prezent in cadrul proiectului, iar Maria Moldoveanu (asistent proiect), a facut o scurta prezentare privind problemele de mediu cu care ecosistemul marin s-a confruntat si va continua sa se confrunte datorita presiunilor exercitate de activitatile umane.
Dr. ing. Simion Nicolaev, directorul general al INCDM, a vorbit despre beneficiile unei rezervatii transfrontaliere si de asemenea despre demersurile pe care INCDM le-a intreprins pana in prezent pentru o eventuala extindere a Rezervatiei 2 Mai – Vama Veche si in apele litorale bulgaresti. Scrisoarea a provocat discutii si s-au emis propuneri de imbunatatire a textului acesteia. Dr. ing. Tania Zaharia, custode principal al Rezervatiei 2 Mai – Vama Veche, vorbind despre rolul ariilor marine protejate in conservarea biodiversitatii, a propus ca, intr-o prima faza, rezervatia transfrontaliera sa includa Rezervatia marina 2 Mai – Vama Veche (existenta in reteaua de arii marine protejate din Romania) si complexul Lacul Durankulak (existent in reteaua de arii protejate din Bulgaria), urmand ca aria marina adiacenta din Bulgaria (propusa ca Sit Natura 2000) sa fie inclusa, ulterior.
Neincredere
Partenerii bulgari din proiect ca si viceprimarul Primariei Sabla si-au exprimat rezervele, invocand faptul ca, in aceasta regiune, comunitatile locale sunt in marea majoritate constituite din pescari si, de aceea, refractare la ideea de rezervatie, deoarece cred ca aceasta le-ar putea ingradi dreptul de a pescui.
Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera, Dobrogea