Romania Libera, Dobrogea: Revolta pescarilor din Delta Dunarii

Pescarii din localitatile Chilia Veche, Periprava si Letea si-au exprimat pasurile in cadrul sedintei Comandamentului Judetean Antibraconaj, organizata de Prefectura Tulcea in localitatea Chilia Veche. Pavel Ignatescu, reprezentantul asociatiei "Matita", a precizat ca resursele de peste s-au diminuat. Ca o prima masura, acesta, impreuna cu alti 70 de pescari, au cerut diminuarea cotelor de pescuit impuse de Agentia Nationala pentru Pescuit si Acvacultura. "Daca nu mai este peste in balta, noi nu avem cum sa respectam cotele alocate de ANPA. Trebuie sa vina specialistii sa constate situatia si apoi sa se recalculeze cotele. Nu avem cum sa ne facem cota", a precizat acesta.

O alta problema ridicata de pescari este aceea a preturilor practicate de proprietarii punctelor de vanzare. Chiar primarul comunei Chilia Veche, Georgeta Ciupitu, a spus ca "atunci cand la Mila 23 kilogramul de caras se vindea de 2,5 lei, la noi pescarii primeau doar 1,5 lei pe kilogram". Edilul a mai afirmat ca au existat perioade in care proprietarul punctelor de vanzare a refuzat sa le ia pestele si din acest motiv acum un an si acum doi ani oamenii aruncau pestii morti inapoi in apa.

Birocratie excesiva

Tudor Cartacuzencu, reprezentantul Asociatiei de Pescuit Sportiv din Chilia Veche, a cerut autoritatilor sa elibereze un singur formular pentru pescari, pe care acestia sa aiba obligatia sa il poarte la ei si sa il prezinte autoritatilor, in timpul verificarilor. Propunerea a venit urmare a faptului ca, in prezent, exista foarte multe acte pe care organele de control le cer pescarilor. Prefectul Lucian Simion, care este si presedintele Comandamentului Judetean Antibraconaj, a declarat ca in urma cu o luna, la nivelul judetului, au inceput demersurile pentru intocmirea unui proiect legislativ in vederea reunirii tuturor formularelor necesare pescarilor intr-un singur act.

Braconieri electronici

Una dintre cele mai grave probleme prezentate la sedinta comandamentului a fost cea a braconajului. Pescarii din Delta spun ca vremurile cand acestia foloseau unelte rudimentare au trecut. Acum, braconierii sunt echipati cu tehnica ultramoderna, din import. Acestia isi cumpara aparate de mici dimensiuni, din Ungaria, pe care le arunca in apa, dar pe care le controleaza cu ajutorul unei telecomenzi. Odata declansat dispozitivul, toti pestii din jurul sau mor, fiind stransi imediat de braconieri. Atunci cand autoritatile ajung la fata locului, nu mai au pe cine sanctiona.

Situatie diferita in Marea Neagra

Pescarii din Marea Neagra spun ca aici exista suficient peste care sa fie exploatat comercial. Ei spun ca, mai mult ca niciodata, parca, s-au inmultit inclusiv bancurile de delfini, care inoata in larg alaturi de barcile lor. Nici braconierii turci, care veneau cu pescadoarele in apele teritoriale romanesti, dupa calcan si rechin, nu mai sunt atat de dese ca altadata, datorita masurilor ferme cu care i-au intampinat politistii de frontiera, care au recurs inclusiv la foc deschis, cand a fost cazul. Problema pescarilor din Marea Neagra ramane pretul de vanzare al produselor, care poate fi chiar si de sase ori mai mic decat pretul cu care este achizitionat
de cumparatorul final. De asemenea, ei se plang de faptul ca legislatia nu le permite folosirea plaselor filament, care, potrivit lor, ar avea si avantajul de a nu ucide delfinii prinsi accidentali in ele.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania Libera, Dobrogea

spot_img

Ultimele știri