Romania libera, Dobrogea: Primarile tulcene, fara izlazuri comunale

Primarii din judetul Tulcea au aflat, zilele trecute, ca localitatile lor nu mai detin in proprietate pasunea comunala. Acestea fac parte acum din domeniul public national, fapt care obstructioneaza investitiile locale.

Multe pasuni fac parte din reteaua de situri Natura 2000, iar investitiile se pot pedepsi cu inchisoarea.

Constantin Cabuz, secretarul Consiliului Judetean Tulcea, a declarat ca "in urma cu un an Guvernul a hotarat ca terenurile publice aflate in interiorul siturilor Natura 2000 sa treaca din domeniul public national in administrarea Agentiei Nationale de Administrare a Ariilor Protejate. Aceasta prevedere nu a fost inclusa in hotararea guvernului propriu-zisa, ci intr-o anexa a acesteia, care nu a fost data publicitatii. Acum, cand primariile au aflat de aceasta deposedare fara acordul comunitatilor locale, mai au doar o singura cale de atac pentru a recupera terenurile care le apartin conform legii. Ele se pot adresa Justitiei pentru a anula, pe calea contenciosului administrativ, aceasta aberatie".

Organizatiile neguvernamentale de protectie a mediului sustin ca primariile nu au motiv sa se ingrijoreze pentru ca pasunea comunala nu mai apartine domeniului public de interes local, ci celui national. Alexandru Ifrim, de la Asociatia Ecopontica, spune ca "in siturile Natura 2000 nu sunt interzise activitatile traditionale cum ar fi pasunatul animalelor, ci activitatile economice care distrug biodiversitatea aflata sub protectie ecologica".

 Investitii blocate

Primarii din Stejaru, Dorobantu, Cerna, Valea Nucarilor, Bestepe sustin ca acest transfer de proprietate de la comunitatile locale la domeniul public national le boicoteaza investitiile locale. Este vorba de parcurile eoliene si de carierele de exploatare a pietrei de constructii. Aproape toate izlazurile comunale din judetul Tulcea care au statut de sit european Natura 2000 au fost concesionate de primarii investitorilor in parcuri eoliene sau celor care extrag piatra pentru constructii. Continuarea acestor investitii pe terenul inclus in reteaua de situri Natura 2000 constituie infractiune penala si se pedepseste cu ani grei de puscarie.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri