Romania libera, Dobrogea: Dobrogea, regiunea cu un numar impresionant de arii protejate

Judetul Constanta se mandreste cu un patrimoniu extrem de bogat in regiuni ce necesita protectie din partea statului pentru a nu fi pierdute. In municipiul Mangalia, zonele ce pastreaza in viata coordonatele unui trecut plin de insemnatate sunt padurea Comorova si, la 12 kilometri de tarmul marii, padurea Hagieni de tip submediteranean, intindere ce ocupa 400 ha.

O alta arie protejata este cea din sudul Vaii Carasu, langa Cernavoda. Punctul fosilifer Cernavoda ocupa o suprafata de trei hectare si cuprinde o bogata fauna fosila de 72 de specii, zona fiind declarata monument al naturii. Pe malul Dunarii, la trei kilometri de comuna Topalu, Reciful Jurasic dintre Cernavoda si Harsova se intinde pe opt kilometri si cuprinde un complex de calcare de varsta jurasica, corali, resturi de viermi si spongieni calcarosi.

Aceleasi marturii ale trecutului declarate monumente ale naturii se intalnesc si in zona de langa ruinele vechiului castru roman Carsium, pe o lungime de cinci ha. In localitatea Targusor, 258 ha adapostesc un adevarat imperiu floral. Masivul geologic Cheia detine 565 specii rare de flora, rezervatia fiind plasata pe malul stang al Vaii Casimcea. Pestera "La Adam" cuprinde o fauna bogata de 39 de fosile din era cuaternara, fiind de asemenea, sub protectia statului.

Arie protejata de stat. Lacul Techirghiol este situat la marginea localitatii balneare Eforie Nord de pe tarmul Marii Negre la 12 km distanta de portul Constanta. Zona este considerata arie protejata pentru proprietatile curative, fiind bogata in cloruri de sodiu si de magneziu, iodura de sodiu si namol sapropelic, indicate in afectiunile reumatice cronice, ortopedice, tulburari endocrine si in cazurile bolilor de piele.

Pentru mai multe informatii viziteaza Romania libera

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri