Romania Libera: Cine se teme de schimbarea climatica?

Imaginati-va ca in urmatorii 70 sau 80 de ani un oras-port gigant – sa spunem Tokyo – ar fi inghitit de apele marii, al carei nivel va creste cu 5 metri sau mai mult. Milioane de locuitori ar fi in pericol, la fel si infrastructura, in valoare de trilioane de dolari.

Aceasta perspectiva ingrozitoare implica exact genul de lucruri pe care evanghelistii incalzirii globale precum Al Gore le au in minte atunci cand ne avertizeaza ca trebuie sa luam, „la scara larga, masuri preventive pentru a proteja civilizatia umana asa cum o stim". Retorica poate parea extrema, dar atat de multe lucruri atarna in balanta, incat este, cu siguranta, justificata. Fara un efort global foarte bine coordonat, cum am putea face fata, eventual, cresterii nivelului marii cu acest ordin de marime?

Ei bine, ne-am confruntat deja cu aceasta situatie. De fapt, chiar acum incercam sa rezolvam aceasta problema. Din 1930, retragerea excesiva a apelor subterane a provocat scaderea nivelului orasului Tokyo cu aproape 5 metri, iar unele dintre cele mai joase parti din zona centrala a orasului vor scadea cu aproape 30 de centimetri pe an, in cativa ani. O surpare de pamant similara a avut loc pe parcursul secolului trecut in mai multe orase, inclusiv in Tianjin, Shanghai, Osaka, Bangkok si Jakarta. In fiecare caz, orasul a reusit sa se protejeze de astfel de cresteri mari ale nivelului marii si sa prospere.

Citeste articolul in Romania Libera

spot_img

Ultimele știri