Consiliul Judetean (CJ) Tulcea acuza Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii (ARBDD) si ministerele Agriculturii si Mediului ca incurajeaza braconajul piscicol si evaziunea fiscala in Delta Dunarii.
Ioan Boieru, vicepresedinte al CJ Tulcea, a declarat ca ordinul comun semnat de ministrii Agriculturii si Mediului privind reglementarea pescuitului familial pe teritoriul Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii lasa foarte multe portite pentru practicarea braconajului piscicol in Delta si a evaziunii fiscale din activitati de pescuit. „Conform acestui ordin, toti locuitorii Deltei, indiferent de varsta, pot dobandi un permis de pescuit familial care confera dreptul de a pescui zilnic, fara sa plateasca vreo taxa, cate trei kilograme de peste.
Posesorii permiselor de pescuit familial vor putea utiliza, pe langa undite si setci, vintire, care sunt scule specifice pescuitului comercial. Astfel se face concurenta neloiala activitatilor comerciale. In actul normativ nu sunt incluse reguli privind umarirea capturilor la pescuitul familial si, ca urmare, braconierii si evazionistii se pot folosi de aceasta facilitate legala pentru a bracona si mai mult decat o faceau pana acum", a precizat vicepresedintele CJ Tulcea.
Acesta a mai spus ca autoritatile din Tulcea au pus la punct o strategie de combatere a braconajului piscicol din Delta, in care e prevazut ca pescuitul familial sa fie asimilat cu pescuitul sportiv, iar monitorizarea capturilor de peste sa se efectueze prin intermediul punctelor de prima vanzare pentru a fi fiscalizate.
Strategia CJ Tulcea in acest domeniu a fost agreata de majoritatea primarilor din Delta, dar a fost boicotata de conducerea ARBDD, care a propus Ministerului Mediului textul care a devenit Ordinul 975/2010 comun al ministrilor Mediului si Agriculturii.
„Intentia noastra a fost sa reglementam mai bine pescuitul familial, prin intermediul caruia se braconeaza pestele din Delta, dar ordinul are unele prevederi ce sunt contestate si pe care le vom modifica", a declarat Grigore Baboianu, guvernator -ARBDD.
Conform statisticilor, in Delta se braconeaza peste 60 la suta din pestele capturat. In timp ce pescarii predau la cherhanale, cu acte fiscale, doar caras, babusca si platica, pestele valoros (crapul, somnul, salaul si stiuca) se vinde la negru si ajunge pe piata cu acte contrafacute. Unitatile turistice din Delta utilizeaza, de asemenea, peste braconat, practicand masiv evaziunea ficala.