Romania este dispusa sa se angajeze pentru o reducere de 30% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in 2020, in cazul in care aceasta va fi pozitia unitara a Uniunii Europene la summitul ONU de la Poznan si in conditiile in care si alte state din afara blocului comunitar vor respecta acest lucru, a declarat, pentru Green Report, Zoltan Nagy, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului.
Zoltan Nagy este reprezentantul Romaniei la summitul ONU care are loc in perioada 1-12 decembrie la Poznan, Polonia. Summitul reprezinta mijlocul perioadei in care statele lumii trebuie sa negocieze un acord climatic global care sa urmeze Protocolului Kyoto, care expira in 2012. Documentul final trebuie semnat anul viitor in decembrie la Copenhaga.
“Noi nu avem o problema nici cu 20% pana in 2020 daca asta se stabileste la nivelul UE si nici cu 30% daca asta se propune si se respecta si de altii”, ne-a declarat Zoltan Nagy. Acesta a subliniat ca Romania are resurse sa se angajeze la o reducere semnificativa a emisiilor cu atat mai mult cu cat tara noastra si-a redus deja emisiile cu peste 40% din 1989 pana in prezent.
Cu toate acestea, in contextul crizei economice mondiale, statele din est, dintre care si Romania, au cerut inaintea conferintei de la Poznan amanarea termenului privind semnarea unui acord pentru reducerea emisiilor de la masini si cresterea eficientei energetice. Pentru statele din est, dependenta inca de industrai grea, masurile de mediu sunt o amenintare la adresa industriilor autohtone.
Dupa o prima saptamana de summit care s-a desfasurat la nivel de experti, urmeaza o saptamna de negocieri la nivel de ministri si oficiali. Drumul de doi ani pana la finalizarea documentului climatic a fost deschis anul trecut in decembrie la Bali, in Thailanda si va fi inchis anul viitor in decembrie la Copenhaga, in Danemarca.
Yvo de Boer, seful secretariatului ONU pe probleme climatice, a declarat ca sentimentul dominant de la Poznan este ca natiunile bogate trebuie sa dea urgent isonul in lupta impotriva si incalzirii globale. Pe de alta parte, Yvo de Boer a adaugat ca nu asteapta ca la Poznan sa se ajunga la un plan de actiune concret ci la o intelegere asupra principiilor comune de actiune.
„Cred ca este foarte important, mai ales in contextul crizei financiare, sa ajungem la o ciorna pentru acordul de la Copehnaga in ceea ce priveste proveninenta resurselor financiare”, a declarat Yvo de Boer.
Potrivit lui de Boer, intalnirea celor 10.700 de delegati la Poznan isi va indeplini rolul de negociere premergatoare noului tratat climatic care va fi semnat la Copenhaga in 2009.