România își va îndeplini obiectivul de eficiență energetică pentru anul 2020, a declarat, marți, Dana Chirvase, consilier superior în, Direcția Generală Politici Energetice, Ministerul Energiei.
Suntem încrezători că în conformitate cu prognoza realizată la nivelul anului 2020, reducerea consumului de energie primară la nivelul anului 2020 se va încadra în angajamentul asumat, de 19% în ceea ce privește eficiența energetică” a spus Dana Chirvase în cadrul Romanian Energy Efficiency Forum 2018.
Potrivit datelor prezentate, ținta națională pentru 2020 (PRIMES) are ca obiectiv un consum de energie primară de 42,99 milioane tone echivalent petrol (tep) și un consum de energie finală de 30,32 milioane tep.
Datele de prognoză ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză (CNP) pentru 2020 estimează un consum intern de energie primară de 33,2 milioane tep și un consum final energetic de 25 milioane tep.
Pentru 2030, la nivel european, s-a stabilit o țintă de reducerea consumului de energie primară și/sau finală de cel puțin 32,5%.
Țintă națională de eficiență energetică obligatorie pentru 2030
România are nevoie de o strategia energetică națională și un plan integrat energie-mediu care să pună eficiența energetică pe primul loc, a spus Răzvan Grecu, președintele Asociației Române pentru Promovarea Eficienței Energetice (ARPEE).
Acesta a subliniat faptul că este necesară o țintă națională obligatorie pentru 2030 și un plan de acțiune care să prevadă obiective clare, măsurabile și proporționale.
În privința finanțărilor, președintele ARPEE consideră că este timpul să se treacă de la o finanțare a eficienței energetice prin granturi la o piață matură de servicii energetice.
De asemenea, o resursă importantă o reprezintă și stimularea finanțării proiectelor de eficiență energetică de către băncile comerciale.