Petrom va investi peste 100 milioane de euro intr-o ferma eoliana de 45 megawati, proiect care va fi finalizat anul viitor, a anuntat Razvan Nicolescu, Manager Corporate Affaires in cadrul companiei Petrom, prezent la Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun”.
Aceasta investitie face parte din strategia Petrom de transformare dintr-o companie de petrol si gaze intr-o companie energetica axata si pe proiecte in domeniul energiilor regenerabile, a mai spus acesta.
Compania isi ia angajamentul sa investeasca 1,6 miliarde de euro pe an – aproape o treime din bugetul de stat alocat investitiilor publice – o parte dintre acestea fiind directionate catre eficientizare energetica, unitati de productie a energiei electrice pe baza de energie regenerabila si in campanii de asumare a responsabilitatii sociale.
Principiul dupa care ne ghidam este cel potrivit caruia schimbarile cliamtice sunt o realitate pe care o simtim si care face ca actiunile sa fie urgente“, a declarat Razvan Nicolescu.
La nivelul Uniunii Europene exista diferente intre abordarea eficientei energetice si promovarea energiei regenerabile, intrucat in cazul eficientei energetice tintele sunt indicatorii, iar in ce priveste reducerea emisiilor tintele sunt obligatorii, a explicat reprezentantul Petrom.
In Romania este nevoie ca eficienta energetica sa aiba un rol mai important in strategia energetica. “Lucrurile nu merg cum trebuie, programul de reabilitare termica neavand intensitatea necesara”, a mai managerul Petrom.
Razvan Nicolescu a concluzionat prin faptul ca Romania este totusi o tara care isi va respecta angajamentele asumate prin Protocolul de la Kyoto, spre deosebire de multe alte tari. El a adaugat ca in ce priveste Petrom, compania va continua sa evalueze si sa identifice oportunitati de a investi in domeniul energiei regenerabile.
Conferinta „Romania, intre Copenhaga si Cancun” a fost organizata pe 3 iunie de Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Asociatia Green Revolution. Evenimentul a reprezentat o oportunitate de a trece in revista concluziile conferintei ONU din decembrie 2009 care a avut loc la Copenhaga si, in acelasi timp, asteptarile pentru conferinta ONU care va avea loc la Cancun, in Mexic in acest an. Printre invitati s-au numarat comisarul european pentru schimbari climatice Connie Hedegaard, Laszlo Borbely, ministrul Mediului si Padurilor, Nicoale Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si reprezentanti ai mediului de afaceri si societatii civile. In cadrul conferintei au fost programate 12 interventii, in cadrul a trei paneluri – "Romania intre Copenhaga si Cancun", "Biodiversitatea – Cat ne costa?" si "Schimbarile climatice – riscuri si oportunitati de business".
Text de Roxana Bucata