VIDEO România intră în campania „Spune DA energiei eoliene”

Sectorul energiei regenerabile din România lansează campania „Spune DA energiei eoliene”, care are ca obiectiv informarea populației despre beneficiile sociale, de mediu și economice ale energiei eoliene, precum și a celorlalte surse de energie regenerabilă. Campania face parte dintr-o amplă mișcare europeană, lansată anul trecut în Spania, la care au aderat deja Marea Britanie, Italia, Franța și Polonia. În România, campania este coordonată de Organizația Patronală a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES).

Pentru a familiariza românii cu beneficiile importante aduse de energia eoliană, campania „Spune DA energiei eoliene” se concentrează în jurul unei platformei interactive. Pe lângă aflarea de informații avizate, cei care accesează platforma pot să-și prezinte punctele de vedere asupra unui conținut actualizat constant și care include rapoarte, video-uri și cercetări științifice.

În sprijinul lor vine și „Hipsterul energetic”, personajul din centrul campaniei.

Energiile regenerabile au redus prețul energiei electrice cu cel puțin 66 lei/MWh

Energia eoliană, alături de alte surse regenerabile de energie, precum cea solară, microhidroelectrică și biomasă, reprezintă cele mai performante  surse de energie: reduc nevoia de importuri de combustibili fosili, contribuie la scăderea dependenței energetice și nu emit în atmosferă CO2 sau alte gaze cu efect de seră.

Circa 18% din consumul de energie electrică al României provine din surse regenerabile, nepoluante. Energia eoliană reprezintă 11% din energia livrată în rețele de producătorii cu unități dispecerizabile, potrivit datelor Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) și Transelectrica.

Investițiile în sectorul regenerabilelor, o contribuție majoră având energia eoliană, au  redus prețul en-gros al energiei electrice cu cel puțin 66 lei/MWh, după cum reiese din Raportul anual al ANRE pe 2014.

Cu cele peste 85 de parcuri eoliene în funcțiune în România, sectorul energiei eoliene are un impact major asupra economiei, investițiile în energia eoliană totalizând peste 4,5 miliarde de euro.

Mituri spulberate: câteva date

Energia eoliană este deja performantă din punct de vedere economic. Potrivit criteriilor stabilite de LCOE (Costul Mediu al Energiei), cele mai ieftine surse de energie sunt energia eoliană produsă pe uscat (sub 100 de euro/MWh) și energia hidroelectrică, așa cum arată și tabelul de mai jos.

grafic

Sursa: Directoratul General pentru Energie al Comisiei Europene și Ecofys

LCOE (Costul mediu de producere a energiei electrice) este folosit pentru a compara costuri unitare din diferite tehnologii, de-a lungul duratei de utilizare, prin ajustarea costurilor asociate cu piața ori tehnologia.

spot_img

Ultimele știri