Institutiile din Romania vor spori masurile de siguranta referitoare la stocurile de mercur, stabileste un proiect de Hotarare de Guvern elaborat de Ministerul Mediului si Padurilor.
Hotararea Guvernului Romaniei va urmari “aplicarea Regulamentului Parlamentului European si al Consiliului nr. 1102/2008 privind interzicerea exporturilor de mercur metalic si de anumiti compusi si amestecuri de mercur si depozitarea in conditii de siguranta a mercurului metalic”.
Agentia Nationala pentru Protectia Mediului, subordonata Ministerului Mediului, va elabora anual inventarul de mercur metalic, iar Garda Nationala de Mediu, Inspectoratul General al Politiei si Autoritatea Nationala a Vamilor vor avea atributii de control.
Autoritatile de mediu vor derula campanii de constientizare a populatiei cu privire la efectele nocive ale mercurului metalic asupra sanatatii umane si a mediului.
De asemenea, vor fi organizate actiuni de informare a operatorilor economici referitoare la modalitatile de reducere si eliminare a producerii, utilizarii si emisiilor de mercur metalic.
Institutiile care detin stocuri de deseuri contaminate cu mercur vor fi informate asupra modalitatilor de eliminare sau depozitare a acestor deseuri.
Exportul de mercur metalic in afara Comunitatii Europene va fi sanctionat cu amenda intre 10.000 si 20.000 de lei. Aceeasi sanctiune se aplica pentru gestionarea necorespunzatoare a deseurilor care contin mercur.
Metalul este toxic pentru toate organismele vii
Mercurul si compusii sai au numeroase aplicatii industriale, dar sunt toxice pentru toate organismele vii. La oameni, intoxicatia cu mercur "afecteaza in primul rand sistemul nervos, cu tot ceea ce tine de el: gandirea, vorbirea, senzatiile. De asemenea, mercurul afecteaza dezvoltarea creierului, in etapa prenatala", a explicat pentru Green Report chimistul Gabriela Pistea.
Intoxicatia cu mercur duce la slabirea contractiilor cardiace si incetinirea respiratiei. Oamenii otraviti cu mercur pot muri in doua saptamani, sau, in cazuri extreme, chiar in 24 de ore.
In natura, mercurul se poate raspandi in urma unor procese de ardere a carbunelui sau a deseurilor. Fumul care contine particule de mercur se ridica in atmosfera, iar prin intermediul precipitatiilor mercurul se intoarce pe sol si in apele de suprafata. Pentru oameni, extrem de periculos este consumul de peste sau de fructe de mare provenite din apele contaminate cu mercur, explica Gabriela Pistea.
Foto: www.eoearth.org/article/Mercury
Citeste si:
Reteaua “neagra” submineaza colectarea selectiva a deseurilor din Romania
Telefoanele mobile si calculatoarele contin metale periculoase