Peste 45 de mii de cazuri de tăieri ilegale de arbori au fost înregistrate de Greenpeace Romania în intervalul 2013-2014, ceea ce înseamnă o medie de peste 60 de cazuri pe zi. Noul raport ala organizației de mediu prezintă informații despre cazurile de tăieri ilegale identificate și investigate de autoritățile responsabile. Datele arată o creștere de la 28 de cazuri pe zi în perioada 2009-2011, respectiv 50 de cazuri pe zi la nivelul anului 2012.
Potrivit noii cercetări efectuate de Greenpeace asupra suprafeței acoperite cu păduri la nivel național ritmul distrugerii acestora se menține la un nivel alarmant de 3 hectare/h. Precedenta hartă publicată în 2012 consemna același ritm. Județele care au înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale sunt: Argeș 5.851 cazuri, (12,85% din totalul cazurilor la nivel național), Bacău 3.538 cazuri, (7,77%) și Mureș 3.351 cazuri, (7,36%). Județul Argeș a înregistrat cel mai mare număr de cazuri de tăieri ilegale identificate de autorități și în perioada 2009-2011: 6.458 de cazuri.
„Subliniem faptul că aceste date nu oferă o imagine completă asupra amplorii reale a fenomenului tăierilor ilegale la nivelul întregii țări, de vreme ce rapoartele guvernamentale indică o medie de 8,8 milioane m3 de lemn extras ilegal anual, dar investigațiile autorităților competente se referă doar la a 16-a parte din cifra mai sus menționată„, a declarat Valentin Sălăgeanu, coordonator de campanie al Greenpeace România.
Reducerea fenomenului tăierilor ilegale de arbori
Pentru reducerea și stoparea fenomenului de tăieri ilegale, Greenpeace propune aplicarea de pedepse mai aspre , inclusiv încadrarea ca infracțiune a sustragerii de material lemnos, indiferent de cantitate – în momentul de față, conform legii dacă valoarea prejudiciului este de până la de 5 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă fapta este considerată contravenție, nu infracțiune, și se pedepsește cu amendă.
De asemenea, este necesară o mai bună colaborare între instituțiile cu atribuții de control (Poliție, Garda Forestieră, Jandarmerie) și alocarea de personal suplimentar pentru o mai bună acoperire a fondului forestier, a zonelor izolate, dar și în vederea organizării unui sistem permanent de pază și pe durata nopții.
La reducerea fenomenului tăierilor ilegale poate contribui și îmbunătățirea Radarului Pădurilor, prin transparentizarea informațiilor și accesul public la amenajamentele silvice.
Citește și:
Defrișările ilegale sunt considerate atentat la siguranța națională
Defrișările și împăduririle au fost incluse în Strategia Națională de Apărare a Țării
În următorii 35 de ani vom tăia 290 de milioane de hectare de pădure, cât suprafața Indiei