România „fără cuști” și importanța codului de pe ouă

Tot mai multe companii renunță la ouă provenite de la găini crescute în cuști aglomerate. De ce contează condițiile în care trăiesc aceste păsări? 

Numărul consumatorilor, inclusiv în România, care evită ouăle marcate cu cifra 3 este în creștere. Campania „End de Cage Age” (n.b. Sfârșitul Epocii Cuștilor) realizată de Inițiativa Cetățenească Europeană (ICE) a fost susținută de peste 1 milion de cetățeni din întreaga UE care cer interzicerea cuștilor în Europa.

Ca urmare a presiunii venite din partea cetățenilor, în 2021, Comisia Europeană a anunțat o propunere legislativă pentru eliminarea treptată și, în final interzicerea utilizării sistemelor de cuști pentru toate animalele menționate în campania ICE. Legea ar urma să intre în vigoare în anul 2026.

Schimbarea vine în urma campaniilor de educației centrate atât pe cruzimea tratării acestor păsări, precum și a impactului condițiilor în care trăiesc asupra calității oalelor.

Acest impact se regăsește, codificat, pe inscripția de pe fiecare ou. Protecția Consumatorului subliniază importanța înțelegerii acestei inscripții.

Imagine: Ou marcat cu cifra 3, provenit de la găină crescută în baterie. Foto: https://romaniafaracusti.ro/
Imagine: Ou marcat cu cifra 3, provenit de la găină crescută în baterie. Foto: https://romaniafaracusti.ro/

Ouăle care sunt comercializate în magazinele din România sunt de patru categorii, numerotate de la 0 la 3. Cu cât cifra ștampilată pe ou este mai mare, cu atât e mai mic spațiul în care trăiesc găinile care produc acele ouă.

Cu cât condițiile în care este ținută pasărea sunt mai bune și hrană ei este mai sănătoasă, cu atât este mai nutritiv produsul din farfurie, iar numărul marcajului de pe ou este mai mic.

Ouăle bio, care au cifra 0 provin de la găini care își petrec cel mai mult timp afară, în aer liber. Aceste găini au și cel mai mult spațiu la dispoziție, pentru a se mișca, atât la interior, cât și la exterior. Ouăle cu cifra 1, care provin de la găini crescute în aer liber. Cifra 2 arată că oul provine de la găini crescute la sol, în hale.

Ouăle notate cu cifra 3 – prima cifră din codul înscris pe coaja oului – provin de la găini ținute în baterii.

În sistemele cu baterii, păsările nu au suficient spațiu pentru a-și întinde aripile, spațiul individual fiind comparabil cu dimensiunea unei foi A4, potrivit F.R.E.E.

Ele văd doar lumină artificială, nu au acces la aer proaspăt și stau cu picioarele pe bare metalice.

„Toate acestea duc la comportamente extreme, cum ar fi canibalismul, pierderea penelor și o stare generală de sănătate foarte slabă, astfel încât, după doi ani, sunt trimise la abatoare, neavând același nivel de producție”, potrivit Asociației Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.).

Imagine: Găini crescute în baterii la o fermă din nordul României, iulie 2023. Foto: Asociația Freedom and Respect for Every Earthling
Imagine: Găini crescute în baterii la o fermă din nordul României, iulie 2023. Foto: Asociația Freedom and Respect for Every Earthling

In plus, un studiu realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară, a investigat prezența bacteriei Salmonella Enteritidis în probe de fecale și praf colectate din ferme din 25 de țări europene. S-a constatat că sistemele de creștere în aer liber au avut o contaminare mult mai redusă cu Salmonella, în comparație cu sistemele de creștere în cuști.

Animals International România a documentat, în 2019, viața găinilor crescute în cuști, în România și Polonia.

„Găinile ținute în cuști suferă de stres din cauză că nu își pot exprima comportamentul natural. Bolile, ciugulitul penelor și cuștile dure sunt motivul pentru care animalele își pierd o parte din pene”, se arată în film. Documentarul arată ouă pline de sânge sau păsări moarte alături de cele vii.

Unele studii arată că ouăle provenite de la găini tratate astfel sunt de calitate inferioară.

Ca alternative sunt ouăle free-range – adică ouăle care provin de la găini cu libertate de mișcare neîngrădită – și ouăle marcate ca organice – adică provin de la găini hrănite cu cereale crescute fără pesticide sintetice sau organisme modificate genetic.

Ouăle provenite de la găini crescute pe pășuni sau în afara cuștilor conțin o discrepanță mai scăzută între aportul de Omega-6 și Omega-3, fiind considerate mai sănătoase.

Companii care au renunțat la ouă de categoria 3

Astfel, în țară, aproape 50 de companii din cele 94 cu angajament „cage-free” au făcut deja tranziția și nu mai folosesc ouă de categoria 3.

Peste 30 de companii au raportat un progres, adică folosesc tot mai puține ouă care provin de la găini crescute în baterii.

Doisprezece companii nu au făcut raportări pe acest subiect: „După lungi încercări de a cere noutăți privind progresul pe care nu l-am putut găsi, am fost total ignorați de McDonalds, KFC, Kaufland, Salad Box, Boromir, VelPitar, Dobrogea Grup, Vreau Alpin (au renunțat la angajament pe parcurs), Burger King”, spun reprezentanții F.R.E.E.

Firme mari care au un angajament „fără cuști”:

  • McDonalds (din 2025)
  • KFC (din 2030)
  • IKEA (din 2016)
  • Starbucks (din 2022)
  • Lidl (din 2016)
  • Kaufland (din 2025)
  • Carrefour (din 2025)
  • Mega Image (din 2025)
  • Auchan (din 2025)
  • Metro (din 2025)
  • Penny (din 2025)
  • Burger King (din 2025)
  • Nestle (din 2020)
  • PepsiCo (din 2025)
  • Unilever (din 2009)
  • Barilla (din 2019)
  • Subway (din 2010)
  • Pizza Hut (din 2020)
  • CityGrill (din 2019)
  • Salad Box (din 2025)
  • Fornetti (din 2025)
  • AnaPan (din 2022)
  • Kandia (din 2025)
  • Boromir (din 2025)
  • Simigeria Matei (din 2022)
  • Simigeria Luca (din 2022)
  • Uncle John (din 2024)
  • Tucano Coffee (din 2024)
  • VelPitar (din 2025)
  • Dobrogea Grup (din 2025)

Potrivit F.R.E.E., peste 840 de companii din Europa au anunțat că nu vor mai folosi sau vinde ouă marcate cu cifra 3. Dintre acestea, aproximativ 120 își desfășoară activitatea sau au produse și în România.

Majoritatea comercianților au ales anul 2025 pentru a renunța la ouăle din cuști.

Raportul F.R.E.E. va fi actualizat anual cu avansul făcut de firmele care și-au luat angajamentul să renunțe la ouăle provenite de la găini crescute în cuști.

Imagine: Selectarea ouălelor pre-comercializare Foto: Asociația Freedom and Respect for Every Earthling
Imagine: Selectarea ouălelor pre-comercializare Foto: Asociația Freedom and Respect for Every Earthling

Suntem dispuși să plătim mai mult?

Inițiativa „Cage-free” are susținerea consumatorilor, potrivit unui sondaj iSense Solutions, din 2022.

Acesta arată că 88% dintre români ar fi dispuși să cheltuiască mai mult pentru ouă ce provin de la găini crescute la sol. 45% dintre respondenți sunt de acord să plătească cu 1 – 2 lei în plus.

Mai bine de jumătate din cei chestionați au spus că sistemele de baterii ar trebui interzise.

„Cu toate astea, 55% dintre toate găinile crescute pentru producția de ouă din România sunt crescute în sisteme cu baterii”, subliniază F.R.E.E.

Marius Marin, de la cuibarul.ro, are o fermă cu capacitate de 1000 de găini, unde păsările sunt crescute doar în sistem free-range (libere).

„[Le] cresc așa pentru că oul e de calitate mai bună, iar pentru piața de desfacere e o nișă mai bună ca și preț”, ne-a spus acesta.

„E o categorie de clienți care caută ouă cât mai bune, de la găini free-range, de la găini crescute eco. Procentul pentru nișa asta e încă foarte mic în România, undeva la 3-4% (…). Încercăm să creștem nișa, dar probabil e strict legat de nivelul de trai din România”, spune Marin.

În 2022, în România, consumul mediu de ouă pe cap de locuitor a fost de 244 de bucăți, potrivit Institutului Național de Statistică (INS).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri