România este pregătită să devină un centru regional de energie curate, spune ambasadoarea SUA în România

Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în România, împreună cu ministrul Energiei, Sebastian Burduja, au efectuat luni o vizită la amplasamentul viitoarei centrale nuclearoelectrice cu reactoare modulare mici (SMR) care va fi construită la Doicești, folosind tehnologie dezvoltată de o companie americană. Cu această ocazie, ambasadoarea SUA în România a declarat că România este pregătită să devină un centru regional de energie curate. Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curate, a subliniat ea.

”Tocmai am avut ocazia să vizitez amplasamentul viitorului reactor modular mic (SMR) de la Doicești. Progresul rapid înregistrat aici este o dovadă a viziunii României, care ne ghidează spre un viitor energetic mai curat și mai durabil. După cum tocmai am văzut, România este pregătită să devină un centru regional de energie curată.  Proiectul SMR de la Doicești se află în prima linie a acestei transformări. Acest proiect vizionar beneficiază de sprijin la cel mai înalt nivel din partea Guvernului SUA, atât din punct de vedere politic, cât și financiar. De aceea sunt astăzi, aici, pentru a demonstra această susținere. U.S. EXIM Bank și Corporația Internațională de Finanțare a Dezvoltării (DFC) din SUA s-au angajat să ofere finanțare pentru a asigura succesul acestui proiect SMR la Doicești, in valoare de 3 miliarde de dolari, respectiv de 1 miliard de dolari. Investiția lor financiară subliniază angajamentul nostru comun față de un viitor energetic durabil. Recunoaștem că drumul spre progres se bazează pe colaborare, iar acest proiect întruchipează acest lucru”, a declarat Kathleen Kavalec, ambasadoarea SUA în Romania.

Echipa Ambasadei SUA colaborează zilnic cu SNN, RoPower, NuScale și Fluor – forțele motrice din spatele transformării Doiceștiului, pentru ca acest proiect să progreseze, a subliniat ea.

”Împreună, putem face Doiceștiul o stea strălucitoare în constelația generării de energie fără emisii de carbon. Modelul SMR a stârnit interes și atenție mult dincolo de granițele României, rezonând în întreaga Europă și nu numai. Acest lucru se datorează faptului că oferă o cale către o energie nucleară mai sigură și mai scalabilă, oferind țărilor o altă opțiune fiabilă pe baza căreia să obțină securitatea energetică. Experiența a demonstrat că tehnologia americană NuScale utilizată în cadrul proiectului este sigură. Fiind singura tehnologie SMR comercială existentă, aprobată de Comisia de Reglementare Nucleară din SUA, aceasta vine cu asigurări de cel mai înalt nivel de siguranță și securitate”, a mai spus Kathleen Kavalec.

Ambasadoare a SUA în România a lansat un mesaj de angajament și susținere pentru tehnologia reactoarelor modulare mici.

”Statele Unite se angajează să implementeze aceste tipuri de soluții de ultimă generație pentru a combate criza climatică și pentru a extinde accesul la energie curată. Nu numai că tehnologia SMR oferă energie mai curată, dar proiectul va crea și locuri de muncă pentru comunitatea locală, de care vor beneficia familiile și generațiile viitoare. Pe scurt, proiectul SMR de la Doicești este încă un element important al parteneriatului strategic dintre SUA și România. Este o dovadă a lucrurilor mărețe pe care le putem realiza atunci când națiunile colaborează pentru un scop comun. Așteptăm cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună pentru un viitor mai luminos, mai curat și mai durabil”, a adăugat ea.

Din grupul oficial de vizită au făcut parte și Sebastian Burduja, ministrul Energiei, Cosmin Ghiță, directorul general al Nuclearelectrica, Melania-Simona Amuza, directorul general RoPower Nuclear, Gianina Pelea, deputy CEO E-Infra.

„Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură. Și-am spus-o și noi de fiecare dată în trilema energiei, vrem energie sigură, vrem energie la un preț corect, vrem energie curată. Pe primul loc punem siguranța, asta înseamnă că trebuie să avem și producție stabilă, în bandă. Nu putem renunța la cărbune, nu putem renunța și la gaz, nu putem renunța și la energie nucleară și să avem pretenția ca atunci când apăsăm pe întrerupător să se aprindă becul. Or, energia nucleară și, în mod special, aceste reactoare modulare de mici dimensiuni sunt promisiunea pentru rezolvarea acestei trileme energetice”, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Directorul general Nuclearelectrica, Cosmin Ghiță a declarat că SMR-urile pot stimula dezvoltarea unor hub-uri industriale și vor contribui la decarbonizarea industriilor grele, cum ar fi oțelul, cimentul, aducând astfel comunitățile gazdă la un nou nivel economic complex.

“România va beneficia foarte mult de pe urma asumării poziției de lider în acest domeniu, prin: dezvoltarea lanțului de furnizori pentru producția, asamblarea și întreținerea componentelor SMR, formarea viitorilor operatori și specialiști, oferirea de consultanță pentru țările din regiune interesate în dezvoltarea unor proiecte similare și servicii de operare a viitoarelor centrale SMR din regiune”, a subliniat directorul general Nuclearelectrica.

CEO-ul companiei de proiect, RoPower Nuclear a subliniat relevanța generațională a proiectului SMR de la Doicești.

”Angajarea într-un proiect nuclear este o responsabilitate profundă. Aceasta implică un angajament pe durata a 60-100 de ani – un angajament către educație, crearea de oportunități, revitalizarea comunității și realizarea independenței energetice pentru România”, a declarat Melania Amuza, CEO RoPower Nuclear.

Vizita pe amplasamentului viitoarei centrale SMR de la Doicești a avut loc în perioada de tranziție a proiectului dintre cele două etape FEED (Front End Engineering and Design). Proiectul este așteptat să genereze peste 2.000 de locuri noi de muncă în perioada de construcție și peste 230 de locuri de muncă permanente pentru operarea centralei, plus alte mii de locuri de muncă în industriile conexe. Investiția poate acționa ca un magnet pentru numeroase investiții și lucrări în zonă, atât în infrastructură cât și în sectorul industria.

Durata de viață a noii centrale SMR de la Doicești este de peste 60 de ani, de la punerea în funcțiune planificată pentru finalul actualului deceniu. Proiectul unul generațional care va produce energie curată, sigură și fără emisii de carbon în atmosferă și un punct cheie în angajamentul României de a-și tripla capacitățile de generare a energiei din surse nucleare, până în 2050.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri