Romania e singura tara europeana care nu permite automobile cu CNG (Video)

“In Romania nu exista legislatie pentru utilizarea gazului natural comprimat la autovehicule. Suntem in Africa, din acest punct de vedere”, a declarat Gabriel Istoc, director general al firmei romano-germane B-Team, la conferinta pe tema bioenergiei de la Bucuresti.

Gabriel Istoc a explicat pentru Green Report ca gazul natural comprimat (Compressed Natural Gas – CNG) este un combustibil folosit in aproape toate tarile europene, iar legislatiile specifice din Franta, Germania si Austria ar putea fi luate drept model si de autoritatile romane.

Pentru a permite utilizarea acestui carburant in Romania, ar trebui elaborata o legislatie secundara, iar acest atribut revine Agentiei Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

“In Austria, gazul natural comprimat se livreaza la pompa, alaturi de benzina si de motorina”, spune Gabriel Istoc. Firma acestuia a incercat sa vanda in Romania autobuze cu CNG, dar a renuntat la acest proiect dupa ce a constatat ca pe teritoriul Romaniei nu ar avea de unde sa le alimenteze.

Din punct de vedere tehnic, CNG folosit la autovehicule se depoziteaza intr-o butelie, la presiunea de circa 200 de bari. Din punctul de vedere al costurilor, exploatarea unei masini alimentate cu CNG este in Europa Occidentala cu pana la 75 la suta mai ieftina decat a unei masini alimentate cu benzina, iar in SUA, pretul CNG este cu circa 40 la suta mai redus decat al benzinei.

De multi ani de zile, anumiti producatori auto livreaza, la cerere, automobile cu dubla alimentare, benzina plus CNG, cei doi combustibili putand fi folositi alternativ. De exemplu, modelul Opel Zafira CNG Turbo, echipat cu motor de 150 CP, atinge o viteza maxima de 200 km/h, cu un consum mediu de 5,3 litri de gaz la suta de kilometri. Cele patru rezervoare pentru gaz asigura o autonomie de 370 de kilometri. Rezervorul de benzina are insa o capacitate de numai 14 litri si permite parcurgerea a circa 150 de kilometri.

Din pacate, in Romania instalatia de CNG, daca exista, este absolut inutila, ea neputand fi alimentata cu GPL si nici cu vreun alt combustibil. Fata de Bucuresti, cea mai apropiata statie care vinde CNG este la Ruse (Bulgaria).

Mihai Diac

Foto: mediaassets.gmeuropearchive.info

Citeste si:

UE cauta combustibili alternativi pentru masini verzi

spot_img

Ultimele știri