În anul 2015, cheltuielile pentru protecția mediului la nivel național au fost de 15,6 miliarde lei, reprezentând 2,2% din PIB, comparativ cu 1,9% în anul 2014, potrivit datelor Institutului Național de Statistică. Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2015 a fost de 710,267 miliarde de lei. Pentru educație , România a alocat în 2015 2,5% din PIB.
La nivel național, cele mai mari cheltuieli pentru protecția mediului s-au înregistrat pe domeniul deșeurilor la producătorii specializați cu un procent de 70,5% din totalul cheltuielilor pe domeniul deșeurilor. De asemenea, cele mai mari investiții pentru protecția mediului s-au înregistrat pe domeniul protecției aerului la producătorii nespecializați cu un procent de 99% din totalul investițiilor pe domeniul protecției aerului.
Ponderea investițiilor producătorilor nespecializați a reprezentat 71,6%, în totalul investițiilor pentru protecția mediului urmate de cele ale administrației publice (16,9%) și de investițiile producătorilor specializați (11,5 %).
În domeniul „industria prelucrătoare” s-au realizat 31,7% din cheltuielile pentru protecția mediului a producătorilor nespecializați, în timp ce în sectorul „captarea, tratarea si distribuția apei”, s-au realizat 29,9% iar sectorul „ producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze și apă caldă” a cheltuit 28,2%.
Pe domenii de mediu, cele mai mari cheltuieli s-au înregistrat pentru managementul deșeurilor (43,6% din totalul cheltuielilor pentru protecția mediului la nivel național), urmate de cheltuielile pentru protectia apei (22,3%) și de cheltuielile pentru protecția aerului (16,5%).