Pentru prima dată, România va avea o banca de alimente

România și Slovenia sunt singurele țări din UE fără bănci de alimente. Situația s-ar putea schimba însă în țară noastră, unde ar urma să se înființeze o astfel de organizație în perioada următoare. Anunțul a fost făcut recent la conferința Eat Smart, de către Cosmina Simiean, Director General al Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București, din cadrul Consiliului General al capitalei.

bancă de alimente

Anul trecut, Cosmina Simiean introducea în București un concept destul de popular în străinătate. Este vorba despre frigiderul comunitar, în care oricine poate pune alimente care le prisosesc, pentru oamenii care au nevoie. Un angajat al primăriei verifică să nu fie mâncare gătită sau alimente expirate, iar cei nevoiași le iau fără a da explicații nimănui.

Cum funcționează frigiderul comunitar

Ideea nu este una nouă, recunoaște Cosmina. Deși a atras atenția tuturor și a primit feedback pozitiv, frigiderul nu a funcționat atât de bine pe cât s-ar fi așteptat. Motivele sunt multiple.

„Există reguli clare pe care nimeni nu le respectă. Nu ai voie să pui caserole cu mâncare gătită, pentru că nu se poate verifica proveniența ingredientelor. Totuși, oamenii o fac. Nici ouă nu e voie de pus, nu știm de ce, dar așa ne-au spus  autoritățile.”

Apoi, legislația nu funcționează atât de bine pe cât ar trebui. Însă, Cosmina s-a adaptat, ghidându-se după moto-ul „ce nu reușești sa schimbi acceptă”. Apoi, mai are un impediment: frigiderul este scump, căci consumă curent și este nevoie de un om care să scoată mâncarea gătită.

Frigiderul comunitar „se plimbă” prin diverse sectoare ale Bucureștiului. În acest moment, se află în sectorul  4. Prin mutarea lui, angajații primăriei urmăresc să identifice aspecte specifice fiecărei comunități în parte. Au remarcat până acum că sunt mai mulți bărbați decât femei care pun alimente, dar mai multe femei decât bărbați care iau. De asemenea, există abuzuri (persoane care iau mai mult decât au nevoie), dar nu într-un procent îngrijorător.

Cosmina vrea să folosească experiența acumulată pentru a crea prima bancă de alimente din România.

Cât de aproape suntem de prima bancă de alimente din România

În cadrul conferinței Eat Smart, organizată de Green Report, Cosmina a anunțat în premieră că va înființa prima bancă de alimente din România în următoarele luni. Au deja spațiul pentru aceasta, dar mai au de îndeplinit câteva formalități.

Simiean recunoaște că nu este întocmai simplu să amenajezi un depozit funcțional în mijlocul Bucureștiului. Cu toate acestea, este conștientă de impactul pozitiv pe care îl va avea deopotrivă pentru producătorii și retailerii care risipesc alimente, cât și pentru ONG-urile care nu au logistica necesară pentru  a transporta și a depozita alimentele nedorite.

Prezenți la conferință, reprezentanții Kaufland România și-au arătat disponibilitatea pentru a susține înființarea băncii de alimente. Green Report va urmări subiectul și vă va ține la curent.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri