România are toate resursele să prindă din urmă Spania la producția de energie verde

România are capacitatea și toate resursele pentru a face tranziția cât mai repede către energie regenerabilă și pentru a deveni o țară 100% verde. Astfel, în următorii 5 ani, țara noastră ar putea depăși Spania sau Portugalia în ceea ce privește producția de energie verde. Kilowat, unul dintre principalii furnizori de sisteme fotovoltaice din țară, sugerează două soluții simple și eficiente pentru trecerea României la energie verde pentru ca prețurile să scadă cu peste 60% și românii să scape de grija facturilor la energie și să devină independenți energetic.

România are cele mai mari prețuri la energie, de 69 euro / MWh. Prin comparație, prețurile energiei din Spania și Portugalia sunt extrem de mici, ajungând la 1 euro / MWh. Costurile energiei în țările din Occident au ajuns atât de mici deoarece atât Spania, cât și Portugalia au investit masiv în surse de producție a energiei verzi. Însă, prin investiții inteligente în infrastructură verde și tehnologii inovatoare, România poate reduce dependența de sursele tradiționale de energie, care sunt mult mai costisitoare și poluante.

Astfel, potrivit specialiștilor în energie verde de la compania Kilowat, succesul tranziției și implementării energiei regenerabile la scară largă depinde de armonizarea și alternarea surselor de energie regenerabilă și încurajarea consumatorilor casnici și industriali să se adapteze la situația actuală în care sursele de energie sunt diversificate.

Prin armonizarea surselor de energie poate fi obținută și folosită alternativ energia regenerabilă din trei surse: panouri solare, sisteme eoliene și sistemul hidro. În timp ce primele două funcționează strict în anumite perioade, cea de a treia, hidro, poate fi pornită și oprită după nevoi foarte ușor.

“România poate deveni o țară 100% verde, adică poate produce atât de multă energie regenerabilă încât putem concura lejer cu Spania și oricare alt stat din lume. Atâta timp cât cele trei surse nu sunt corelate, nu putem vorbi de eficientă, nu există motive pragmatice de a produce energie hidro în perioada de vârf de producție a parcurilor fotovoltaice și a sistemelor deținute de prosumatori. România are un bazin hidrografic grozav care, folosit corespunzător, poate susține un sistem energetic verde foarte eficient. Înainte să cheltuim sume imense pentru stocare, ar trebui să ne folosim de acest sistem natural de stocare mult mai eficient, mai ieftin și mai prietenos cu mediul decât orice baterie. Este nevoie de o viziune clară de susținere a producției de energie verde și de o strategie coerentă în acest sens, pentru a veni în beneficiul românilor și mediului de afaceri cu prețuri cât mai mici la energie”, declară Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat, specializată în instalarea de panouri fotovoltaice.

Totodată, tranziția către energie verde poate fi susținută prin ajustarea obiectelor de consum – consumatorii atât cei casnici cât și cei industriali trebuie încurajați să se adapteze noii realități, subliniază reprezentanții Kilowat. Deși tranziția la o piață liberalizată a energiei și implementarea noilor surse de producție a energiei verzi aduce schimbări majore în piață pentru oameni, în afară de creșterea fantastică a prețurilor de acum doi ani și plafonarea lor ulterioară, toate acestea aproape că trec neobservate.

“Populația trăiește într-o realitate paralelă. În timp ce prețurile pe bursă variază de la oră la oră și de la sezon la sezon, facturile noastre sunt mereu la fel. În timp ce citim știri că în weekend la prânz energia se vinde cu preț negativ, noi plătim un tarif fix. Este normal ca statul să intervină și să ne protejeze de fluctuațiile exagerate ale prețurilor de pe bursă, dar în același timp nu ar trebui ca aceste măsuri să ne priveze de a beneficia de prețurile mici din anumite perioade. O reducere de preț pentru perioadele de timp despre care se știe că prețul pe bursă scade constant va încuraja consumul. Vine vara, nu există nici un motiv real pentru care oamenii ar trebui să facă economie pe vreme de caniculă și să pornească aerul condiționat cu reținere. Cu cât este mai multă lumină de la soare cu atât mai multă energie intră în sistem. Avem nevoie de consum în perioadele de vârf de producție fotovoltaică, însă producția trebuie coroborată cu consumul”, explică Albert Soare, fondatorul companiei Kilowat.

De asemenea, în timp ce în piață există îngrijorări privind un eventual surplus de energie, în România încă există locuințe neracordate la rețeaua electrică. Astfel, reprezentanții Kilowat subliniază că este esențial ca în România să fie găsit un echilibru între gestionarea surplusului de energie și asigurarea accesului universal la electricitate. Prin implementarea unor politici și strategii energetice inteligente, pot fi susținute eficiența energetică și utilizarea sustenabilă a resurselor, asigurând în același timp că fiecare cetățean român are acces la servicii de energie adecvate.

Cât timp România nu accelerează trecerea la energia verde, în acest context economico-politic tot mai instabil, românii, atât persoane fizice, cât și persoane juridice, resimt costurile din ce în ce mai mari la energie și se îndreaptă spre sistemele fotovoltaice, ce le-ar putea reduce aceste costuri de până la 6 ori.

Nivelul cererii pentru instalarea de sisteme fotovoltaice se va menține cel puțin la fel în 2024 față de anul trecut, cu un interes crescut din partea românilor cu case în mediul rural, unde există un trend puternic de trecere la energie verde.

Fondată de fondatorii companiei SanoVita, Kilowat este una dintre cele mai mari companii de soluții de energie regenerabilă din România. Cu o echipă de specialiști în consultanță și în instalarea sistemelor solare, compania oferă soluții complete de la vânzarea de sisteme fotovoltaice la instalarea panourilor solare și consultanță și mentenanță post-instalare ale sistemelor fotovoltaice. Până în prezent, Kilowat a montat peste 1.000 de sisteme fotovoltaice, pentru 700 de beneficiari în întreaga țară, din care 30% prin programul Casa Verde. Compania are autorizația B și pentru medie tensiune și pentru verificare și control, dar și autorizație de instalator pentru gama Huawei, Deye, Growatt etc și colaborează cu furnizori autorizați de suporți metalici (K2 Germania, Aerocompact, Grup Simex).

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri