Romania are 12 noi arii naturale protejate

Guvernul a aprobat o hotarare privind instituirea a 12 noi arii naturale protejate in Romania. Potrivit actului normativ, Defileul Muresului Superior (judetul Mures) se transforma in parc natural.

De asemenea, vor avea statut de arii protejate Rezervatia de Orbeti de la Apahida (Cluj), Gura Dobrogei (Constanta), Turbaria Ruginosu (Covasna), Cama-Dinu-Pasarica (Giurgiu) Cheile si Pestera Patrunsa (Gorj), Lacul Rodeanu (Ialomita), Padurea Voivodeasa, Padurea Rososa si Codrul Secular Lobe (Suceava), Ostrovul Mare si Padurea Pojoratele (Teleorman) si Padurea Merisor-Cotul Zatuanului (Vrancea).

Instituirea ariilor naturale protejate va duce la dezvoltarea economiei rurale, activitatile generatoare de venit pentru administratorii terenurilor din aceste zone urmand sa primeasca sprijin, in cazul in care in zona exista specii si habitate de importanta comunitara.

De asemenea, proprietarii de terenuri in extravilan din zonele protejate sunt scutiti de plata impozitului.
In silvicultura, masura va duce la atragerea finantarilor speciale pentru gestionarea padurilor, iar pescuitul si vanatoarea vor fi permise cu conditia sa se pastreze obiectul conservarii.

Comunitatile locale sau proprietarii terenurilor vor putea obtine venituri suplimentare prin organizarea de activitati specifice ecoturismului. Totodata, declararea unei zone ca arie naturala protejata va face posibila accesarea fondurilor europene pentru activitati agricole si pentru dezvoltarea turismului.

Foto: images.google.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri