Membri ai ONG in Comisia pentru securitate biologica a Ministerului Mediului

Comisia pentru securitate biologica a Ministerului Mediului si Dezvoltarii Durabile ar putea avea in componenta si membri ai organizatiilor nonguvernamentale, care sa participe activ la procesul decizional, a declarat pe 18 septembrie, in cadrul unui seminar pentru biotehnologii in agricultura, Silviu Megan, director MMDD.

Introducerea membrilor ONG in Comisie se doreste pentru a realiza un proces decizional transparent si pentru implicarea societatii civile in luarea deciziilor cu privire la folosirea organismelor modificate genetic (OMG). "MMDD trebuie sa se asigure ca utilizarea OMG nu produce efecte adverse asupra mediului si ca se face in deplina siguranta. De asemenea, Ministerul are obligatia de a aplica legile Uniunii Europene din acest domeniu", a spus Megan, dand citire mesajului secretarului de stat al MMDD, Lucia Ana Varga.

In acest mesaj se arata ca Ministerul Mediului recunoaste importanta folosirii biotehnologiilor in agricultura si de aceea a numit Academia Romana ca organism stiintific consultativ in luarea deciziilor. Secretarul de stat din Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Cornelia Harabagiu a spus, la acelasi seminar, ca Romania are obligatia nu doar de a respecta legile UE, ci si de a le permite fermierilor accesul la ultimele tehnologii din acest sector.

"Exista plante modificate genetic a caror cultura este permisa de legile UE, cum este cazul porumbului MON 810, pe care fermierii romani doresc sa-l cultive si sa lase piata sa decida daca acesta este un succes sau nu", a spus Harabagiu, care a adaugat ca folosirea OMG aprobate in UE poate aduce beneficii Romaniei si poate imbunatati nivelul de trai al fermierilor.

De asemenea, secretarul de stat din MADR a subliniat ca folosirea acestor biotehnologii ajuta si la protectia mediului inconjurator deoarece, in cazul plantelor rezistente la atacurile insectelor daunatoare, nu mai este necesara utilizarea pesticidelor si, astfel, prin reducerea chimicalelor aplicate se reduc si efectele secundare ale acestora.

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Nicholas Taubman, este de parere ca decizia Uniunii Europene de a interzice mare parte din OMG "nu este o alegere buna", deoarece decizia ar fi trebuit luata in baza dovezilor stiintifice evidente.

Acesta a adaugat ca plantele modificate genetic sunt consumate in America de foarte multi ani, ca sunt sanatoase si sigure si ca Romania ar trebui sa beneficieze de pe urma acestora. Utilizarea biotehnologiilor agricole duce la crearea de specii de plante mai sigure decat speciile hibride, necesitand mai putine pesticide, mai putina apa si fiind mai rezistente la boli, a explicat luni, 17 septembrie, reprezentantul Universitatii California, Martina Newell – McGloughlin.

Aceasta a precizat ca, pana in prezent, nu au fost constatate efecte negative asupra animalelor si omului, a plantelor rezultate in urma utilizarii biotehnologiilor, acestea fiind, in opinia sa, mai sigure decat speciile originale.

Afirmatiile acesteia le contrazic pe cele ale organizatiilor pentru protectia mediului, care sustin interzicerea producerii si importului de organisme modificare genetic in Romania. Recent, organizatia Greenpeace a solicitat Ministerului Mediului si celui al agriculturii sa initieze procedurile legale pentru interzicerea organismelor modificate genetic

spot_img

Ultimele știri