Estimarea aparține unei companii internaționale de consultanță în managementul riscurilor, care a evaluat impactul fenomenelor naturale din luna august 2015 asupra economiei mai multor țări ale lumii. Printre acestea, s-a numărat și România.
O divizie a companiei internaționale Aon, specializată în acordarea de consultanță în managementul riscurilor, a publicat recent un raport despre impactul economic al secetei și al altor dezastre naturale care au avut loc în luna august a acestui an.
Conform raportului, pierderile ar putea ajunge la 8 miliarde de dolari la nivel global. România, Republica Cehă și Polonia sunt printre cele mai afectate. Guvernele celor 3 țări au anunțat deja pierderi totale de peste 2,6 miliarde de dolari, cauzate de producția redusă de cereale.
România, printre cele mai afectate țări din Europa
Raportul arată că, în România, au fost afectate peste 860.000 de hectare, dintr-o suprafață agricolă totală de 9,4 milioane de hectare. Din estimările analiștilor, țara noastră ar putea pierde din această cauză 2 miliarde de euro.
În alte state ale lumii, guvernele au anunțat deja că vor acorda agricultorilor plăți compensatorii. Republica Cehă va aloca 330 de milioane de dolari, Polonia – 135 de milioane, iar Botswana – 44 de milioane.
Şi în România au existat discuții despre un posibil ajutor. Contactați de Green Report, reprezentanții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale au precizat faptul că ministrul Daniel Constantin se va întâlni pentru aceasta cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR), la revenirea sa de la Bruxelles.
Precizăm faptul că astăzi are loc la Bruxelles o întâlnire a Consiliului UE pentru Agricultură și Pescuit, reunit de urgență pentru a discuta despre criza economică din sectoarele lactatelor și creșterii animalelor.
Citește și:
Despăgubiri pentru fermierii afectați de secetă
„Iadul climatic” în 2050: inundații, furtuni și secetă extremă