Romania ar putea fi un pol energetic in sud-estul Europei

Romania are sansa sa devina un pol energetic in sud-estul Europei, pe care ar putea insa sa o rateze daca nu ia decizii clare privind investitiile necesare pentru modernizarea capacitatilor de productie a energiei, a declarat, miercuri, directorul general al Hidroelectrica, Mihai David.

"Europa se asteapta ca noi sa asiguram securitatea aprovizionarii cu energie in regiune, se bazeaza pe noi. Nu avem ce sa cautam pe pietele din Germania sau Italia. Noi inca ne gindim ce-ar fi daca. Pierdem luni de zile discutand despre inchiderea unitatilor termo poluante, dar timpul nu ne asteapta", a afirmat David, prezent la o conferinta pe teme de energie.

Potrivit lui David, in Romania functioneaza un singur grup energetic modernizat, restul termocentralelor fiind dotate cu tehnologie din anii 60′.

"Aceste termocentrale trebuie inlocuite, dar avem cu ce le inlocui? Lumea se asteapta de la noi la o atitudine europeana. Daca pierdem aceasta oportunitate, vom vorbi cu eroism despre o sansa pierduta. Trebuie sa fim atenti atunci cand spunem ca sprijinim un domeniu cat de mult o facem si ce scopuri avem", a continuat seful Hidroelectrica.

El a adaugat ca atat guvernele statelor UE, cat si Comisia Europeana, trebuie sa puna in balanta investitiile pe care producatorii de energie trebuie sa le faca pentru a se moderniza si a reduce poluarea, inclusiv prin promovarea energiilor regenerabile.

"Nu ne-am gandit niciodata la cei care vor plati ce vrem noi sa facem, pentru ca aceste costuri se vor duce in facturi. I-am intrebat pe romani daca vor sa faca asta? Oare nu cumva costurile produselor noastre vor fi mai mari decat ale Chinei prin integrarea energiilor regenerabile?", a afirmat David.

Hidroelectrica este controlata de stat, prin intermediul Ministerului Economiei.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri