România a preluat președinția Consiliului miniștrilor mediului din UE

Viceprim-ministrul și ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, a preluat simbolic Președinția Consiliului miniștrilor mediului din Uniunea Europeană de la omologul său austriac  Elisabeth Köstinger, în cadrul unei ceremonii organizate la Bruxelles, în marja lucrărilor Consiliului. 

Astfel, începând cu 1 ianuarie 2019, pentru o perioadă de 6 luni, ministrul român al Mediului va prezida și coordona lucrările Consiliului miniștrilor mediului, cu sprijinul Secretariatului General al Consiliului.

Având în vedere contextul național, precum și agenda europeană și internațională, Președinția României va avea ca domenii prioritare: schimbările climatice, dezvoltarea durabilă, biodiversitatea și managementul apelor.

[box type=”shadow” ]

Schimbările Climatice

  • Președinția României va continua să promoveze agenda UE privind schimbările climatice și să contribuie la implementarea Acordului de la Paris.
  • Eforturile vor fi concentrate asupra organizării unui dialog cuprinzător și structurat care să contribuie la formularea viziunii comune a UE asupra unei strategii pe termen lung care să stimuleze acțiunile climatice și o transformare durabilă a economiilor noastre.
  • Președinția României se va concentra, de asemenea, pe pregătirea poziției UE pentru Sesiunea de negocieri internaționale de la Bonn din iunie 2019.[/box]

[box type=”info” ]

Dezvoltarea durabilă

  • Președinția României acordă o atenție deosebită punerii în aplicare a Agendei 2030 pentru dezvoltare durabilă și consolidării dimensiunii de mediu a dezvoltării durabile.
  • Președinția României va coordona participarea activă a UE și a statelor membre la cea de-a patra sesiune a Adunării Națiunilor Unite pentru Mediu (UNEA-4) care are loc la Nairobi în perioada 11-15 martie 2019, care se va reuni sub tema „Soluții inovatoare pentru provocările de mediu și consumul și producția durabile”.
  • În același timp, gestionarea durabilă a substanțelor chimice este de o importanță crucială pentru asigurarea unui mediu curat și sănătos. Totodată, alături de celelalte state membre, vom avea ocazia de a promova viziunea UE pe acest subiect, cu ocazia Conferinței trilaterale a Convențiilor relevante (Basel/Rotterdam/Stockholm), în Geneva, în perioada 29 aprilie – 10 mai 2019.

[/box]

[box type=”success” ]

Biodiversitatea

  • Pentru România, protejarea biodiversității este deosebit de importantă, dat fiind faptul că 23% din suprafața țării este ocupată de arii naturale protejate în cadrul rețelei Natura 2000.
  • În baza rezultatelor COP14 a Convenției privind Diversitatea Biologică, Președinția României urmărește să faciliteze o dezbatere ministerială privind consolidarea cadrului de acțiune post-2020 privind biodiversitatea, ținând seama de provocarea realizării obiectivelor Aichi și de necesitatea de a face mai mult în acest domeniu.
  • Președinția României va coordona, de asemenea, participarea activă a UE și a Statelor Membre la importante întâlniri internaționale care au loc în primul semestru al anului 2019, precum cea de-a 18-a Conferință a Părților la Convenția CITES (Sri Lanka, 23 mai – 3 iunie 2019 ) și cea de-a șaptea sesiune plenară a Platformei Interguvernamentale privind biodiversitatea și serviciile ecosistemice (Paris, 29 aprilie – 4 mai 2019).

[/box]

[box type=”warning” ]

Managementul apelor  

  • În acest domeniu, Președinția României își propune să avanseze cât mai mult negocierile pe cele două dosare legislative privind apa potabilă și reutilizarea apei.

[/box]

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri