VIDEO În șase luni, România a închis 10 gropi de gunoi neconforme

Din luna februarie și până în prezent, România a reușit să închidă 10 din cele 68 de depozite de deșeuri neconforme. Reprezentanții Ministerului Mediului au demarat o campanie de informare la nivelul autoritățlior locale și administratorii gropilor de gunoi despre repercursiunile pe care procedura de infrigement le poate avea asupra lor. 

Din 68 de depozite municipale care sunt în situație de infringement, noi am raportat săptămâna trecută Comisiei că am închis 10, iar din 49 de depozite industriale, periculoase și nepericuloase, am raportat închiderea unui depozit”, a declarat ministrul Mediului, Grațiela Gavrilescu, în cadrul unei conferințe.”Noi am început o deplasare în țară, în funcție de depozitele care sunt neconforme,  astfel încât să putem să discutăm cu autoritățile locale cât și cu societățile economice, care sunt în această situație de infrigement, să le explicăm clar care este repercursiunea, nu asupra fiecărui cetățean din statul român, ci asupra societății respective și administratorului respectiv”.

În luna februarie 2017, Comisia Europeană a anunțat că aduce România în fața Curții de Justiție a UE pentru faptul că nu a închis și reabilitat 68 de depozite ilegale de deșeuri care constituie un risc grav pentru sănătatea umană și pentru mediu.

Potrivit unui comunicat de presă al Comisiei Europene, în pofida avertismentelor anterioare, România nu a reușit să ia măsuri împotriva a 68 de depozite de deșeuri neconforme, astfel cum se prevede în Directiva UE privind depozitele de deșeuri (Directiva 1999/31/CE a Consiliului). În temeiul directivei, statele membre au obligația de a recupera și a elimina deșeurile într-un mod care să nu pericliteze sănătatea umană și mediul, interzicând abandonarea, descărcarea sau evacuarea necontrolată a deșeurilor.

România avea obligația de a închide și a reabilita aceste depozite de deșeuri municipale și industriale care nu corespund standardelor până la 16 iulie 2009.

Măsuri similare au fost adoptate împotriva altor șase state membre: Bulgaria, Cipru, Spania, Italia, Slovenia și Slovacia. Curtea a emis deja hotărâri împotriva Bulgariei, a Ciprului și a Spaniei.

Îngroparea deșeurilor în sol, cunoscută sub denumirea de „depozitare”, este cel mai puțin durabilă din punct de vedere ecologic și ar trebui să fie menținută la minimul absolut necesar.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri