România a făcut mulți pași înapoi în privința reglementării regenerabilelor

Bryan Jardine, partenerul firmei de avocatură Wolf Theiss

Unele piețe importante din regiune, inclusiv România și Bulgaria, au făcut mulți pași înapoi în ceea ce privește reglementarea segmentului regenerabilelor, a declarat, joi, Bryan Jardine, partenerul firmei de avocatură Wolf Theiss care conduce Grupul de lucru pentru energie regenerabilă al firmei.

Acesta a citat reacția Comisiei Europene, care, în Ghidul său pentru proiectarea schemelor de sprijin a surselor regenerabile, din noiembrie 2013, a criticat Statele Membre care „au introdus mai multe măsuri neanunțate care au luat prin surprindere investitorii și au afectat încasările, diminuând încrederea în întregul sector energetic”.

Această regiune are un potențial enorm pentru exploatarea energiei regenerabile. Am văyut deja importante deyvoltări și investiții, dar cum multe piețe europene devin mai mature și astfel oportunitățile sunt reduse, investitorii își vor îndrepta atenția asupra regiunii noastre”, a spus Jardine.

Wolf Theiss a lansat joi ce-a de-a cincea ediție a „Ghidului pentru generarea energiei electrice din surse regenerabile din Europa Centrală, de Est și Sud-Est”.

Descarcă ghidul aici.

Scopul acestei publicații este acela de a prezenta atât informații viabile ce privesc cadrul legislativ și reglementările aplicabile sectorului energiei regenerabile în regiune, cât și modalități alternative de generare a energiei electrice.

Comentând pe baza datelor prezentate în Ghid, avocatul Ciprian Glodeanu, partener Wolf Theiss, a subliniat că, prin reconsiderarea cotei de energia regenerabilă din consumul total de electricitate, pentru care sunt acordate certificate verzi, la 11% în loc de 15%, va duce la nevalorificarea unui număr de câteva milioane de certificate verzi.

E dificil de estimat câte certificate verzi vor rămâne nevândute prin exceptarea de la plata unui număr de certificate a marilor consumatori. Sper ca în 2015 cota să revină la valoarea care ar fi trebuit să fie în acest an de 15% astfel încât să se acopere o parte din certificatele rămase nevândute”, a declarat, pentru Green Report, Ciprian Glodeanu.

Anul trecut au fost tranzacționate 9,9 milioane de certificate verzi, în urcare cu 78,3% de la 5,55 milioane de unități în 2012, pe fondul creșterii accelerate a producției de energie din surse regenerabile.

Prețul mediu al unui certificat verde a fost anul trecut de 42 de euro, față de 56 de euro în 2012.

Sistemul certificatelor verzi este modul în care Guvernul a decis să sprijine producția de energie din surse regenerabile. Fiecare producător primește gratuit de la Transelectrica un anumit număr de certificate verzi pentru energia pe care o produce și o livrează în rețea.

Mai departe, producătorii vând aceste certificate verzi către furnizori, care sunt obligați prin lege să le cumpere, scopul fiind ca o anumită parte din consumul final de energie să fie asigurată de sursele regenerabile. Furnizorii își recuperează costurile cu achiziția certificatelor verzi prin includerea în tarife a acestor cheltuieli.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri