Materialele care se folosesc la rochiile de mireasă sunt mai predispuse să ajungă la gunoi din cauza perfecțiunii pe care o caută clienții, așa că designerul Leanne Marshall creează rochii de mireasă tocmai din aceste resturi.
Designerul Leanne Marshall este cunoscut pentru colecțiile de rochii vaporoase de mireasă, dar și pentru faptul că, încă din 2008, de la începuturile carierei sale, folosește materiale sustenabile.
„Procesul de confecționare a rochiilor de mireasă dă naștere unor cantități mari de deșeuri. […] În medie, între 15 și 20% (n.r. din materialul pentru o rochie) sfârșește la gunoi”, a spus creatoarea pentru Racked.
Ținând cont de interesul său față de mediu, designerul a vrut să găsească o soluție la această problemă, așa că a ales să confecționeze rochii de mireasă din resturi de materiale.
„Folosim toate resturile. Le depozităm, le sortăm și le refolosim pentru a înfrumuseța partea de jos a rochiilor. Le colorăm, facem panglici, manșete, tot felul de detalii de broderie”, a mai povestit aceasta.
De exemplu, rochia de mai jos are florile confecționate din material rezidual salvat, în special bumbac organic, care altfel ar fi fost aruncat din cauza dimensiunilor mici. Leanne a transformat manual țesăturile mici în petale și a adăugat amestecuri de mătase și tul pentru a crea adâncime și textură.
„Acum lucrăm la crearea unor tipare de modele de rochii de mireasă pentru a elimina resturile care ar putea apărea. […] Încercăm să facem miresele care vin la noi să se îndepărteze de ideea asta a perfecțiunii. Le facem să înțeleagă faptul că dacă folosim fibre naturale vor apărea mici neregularități”, a mai spus Leanne.
Potrivit designerului, în New York există o lege potrivit căreia dacă 10% din deșeurile pe care le produci reprezintă materiale textile, ești obligat să scapi de ele într-un fel în care știi că nu vor ajunge la groapa de gunoi.
Ceea ce nu poate refolosi la rochiile sale, designerul predă la Fabscraps, iar acolo resturile sunt transformate în izolație, mochete, căptușeală pentru mobilier sau pături.
„În calitate de designeri, moda începe cu noi. Dacă noi facem primul pas, clienții vor răspunde la asta. Cred că clientele noastre vor aprecia să știe că una din trei rochii este ca a lor, ci una la trei milioane”, a concluzionat Marshall.
Ea a distribuit pe Facebook spre sfârșitul lunii noiembrie ultima sa creație în materie de rochii de mireasă croite din resturi și s-a declarat încântată de schimbările din industrie pe care designerii și organizațiile încearcă să le facă pentru a ajuta planeta.