Daisy este noul robot Apple care poate dezasambla 200 de Iphone-uri într-o singură oră, extrăgând elementele rare și pe cele prețioase din dispozitive.
Apple a lansat luna aceasta un robot care poate dezasambla 200 de Iphone-uri într-o singură oră. Daisy extrage elementele rare și pe cele prețioase din telefoane și reprezintă, astfel, un pas înainte în atingerea scopului pe care și l-a propus Apple, de a construi dispozitive în întregime din materiale reciclate.
Robotul poate extrage părți din nouă tipuri de Iphone-uri. Din 100.000 de telefoane poate salva 1.900 kg de aluminiu, 770 kg de cobalt, 710 de cupru și 11 kg de elemente rare ale pământului.
Visul Apple este de a crea un sistem de producție circulară, în care orice piesă reutilizabilă de la un telefon vechi să fie inserată într-unul nou. Cu această idee în minte, ei au creat, în 2016, robotul Liam, care însă nu putea decât să dezasambleze telefoanele. De fapt, Daisy a fost creată cu câteva din componentele lui Liam.
„Pentru a ne îndeplini obiectivul, trebuie să folosim în mod responsabil 100% materiale reciclate, regenerabile și să ne asigurăm că produsele rezultate ajung pe piață”, a transmis firma într-un comunicat. „Pentru că suntem conștienți că atingerea acestui țel poate dura mulți ani, ne asumăm să ne aprovizionăm responsabil cu materiile prime, pe măsură ce facem tranziția”.
Apple plănuiește să introducă roboți Daisy în câteva locații din Statele Unite și Europa.
„Vom continua să împingem limitele a ceea ce este posibil cu materialele din produsele noastre, modul în care le reciclăm, munca noastră cu furnizorii pentru a crea noi surse de energie regenerabilă și creativă, pentru că știm că viitorul depinde de asta”, a declarat CEO Tim Cook.
O dată cu anunțarea robotului Daisy, Apple a lansat și un program temporar numit GiveBack, prin care clienții pot returna telefoanele vechi sau stricate în magazine sau prin intermediul site-ului Apple.com, pentru a fi reciclate. Pentru fiecare dispozitiv primit între 19 și 30 aprilie, Apple va face o donație către Conservation International.
Datorită inițiativelor sale de reciclare, compania și-a redus consumul de aluminiu ca materie primă cu 23-25% din 2015.
Deși primită bine vestea lansării robotului Daisy, au existat voci care au spus că Apple ar trebui să se concentreze pe altceva.
„În locul unui alt robot, de ce este mai mare nevoie de la Apple este să îmbrățișeze una din cele mai mari oportunități de a-și reduce impactul asupra mediului: să conceapă produse care pot fi reparate și îmbunătățite”, a spus Gary Cook, analist IT la Greenpeace SUA.