Luni, 17 iulie, începe cea de-a noua ediție a programului european KineDok, care aduce documentare creative în spații alternative, cu filmul Vulturii din Țaga / Eagles from Țaga (regia: Adina Popescu, Iulian Manuel Ghervas, România, 2022, 74 min), ce va fi proiectat de la ora 21:00 la Roaba de Cultură. După proiecție, regizorii vor fi prezenți pentru o discuție cu publicul. Intrarea este liberă.
Nelu este antrenorul echipei de fotbal din satul Țaga. Urmărind viața acestei echipe locale, „Vulturii” prinși între majorate, nunți și meciuri, filmul reușește să evoce cu umor fin realitățile cotidianului sătesc din Câmpia Transilvaniei. Documentarul urmărește evoluția echipei în timpul campionatului de fotbal din România și al unei competiții în Slovacia și conturează un portret savuros al antrenorului, al omului-instituție. El este un om gospodar acasă și la stadion, membru în „comisia de învățământ, cultură, sport”, precum și iubitor de animale domestice. Nelu face tot ce trebuie pentru ca meciurile de duminică să se desfășoare și tradiția să continue în pofida faptului că echipa nu a reușit niciodată să avanseze din ultima ligă.
Născută în Bucureşti, Adina Popescu este regizoare. A lucrat mai mulți ani ca jurnalistă în domeniul cultural. A coregizat mai multe documentare alături de Iulian-Manuel Ghervas şi a colaborat cu diverse canale de televiziune. A fost selecționer pentru Astra Film Festival și a participat la juriul DocuArt Film Festival 2016. Iulian Manuel Ghervas este regizor de filme independente. A studiat filosofie şi regie de film şi are peste zece ani de experienţă în televiziune şi în producţia de film. Filmografia sa cuprinde lungmetraje care au fost difuzate de Televiziunea Naţională şi HBO. Vulturii din Ţaga este cel mai recent documentar al lor.
KineDok este un program unic în Europa, desfășurându-se concomitent în 6 țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croaţia, Georgia şi România, unde este coordonat de către Asociația One World Romania, în strâns parteneriat cu festivalul de film. Fiecare dintre țările participante contribuie cu cele mai noi documentare, care rulează apoi în sute de locații din toate cele 6 ţări, generând astfel o comunitate culturală impresionantă. Publicul are șansa să vadă o selecție deosebită de filme care nu circulă în cinematografele obișnuite și să participe la dezbaterile animate de după proiecții, unde sunt invitați regizori, protagoniști și specialiști locali din diferite domenii.