Gheața din Antarctica se topește mai repede decât s-a crezut până acum, și e posibil ca, pe termen lung, topirea să provoace o creștere a nivelului mării de câțiva metri, avertizează cercetătorii din domeniu.
O echipă de oameni de știință din Statele Unite a studiat datele obținute printr-un satelit pe perioada a 18 ani și au descoperit că banchizele plutitoare care înconjoară continentul pierd câte 310 kilometri cubi de gheață în fiecare an.
Pierderile banchizelor în sine nu contribuie semnificativ, în mod direct, la creșterea nivelului mării. Dar, la punctul în care ghețarii se ciocnesc cu marea, aceștia acționează ca un dop într-o sticlă și blochează fluxul de gheață al calotelor masive din estul și vestul Antarcticii.
Ratele pierderii de gheață au fost nesustenabile și ar putea cauza un colaps major, a spus profesorul Andrew Shepherd, directorul Centrului pentru Observație Polară și Modelare de la Universitatea Leeds. Acest lucru se întâmplă deja la ghețarul masiv Pine Island, unde ritmul pierderii de gheață s-a dublat în ultimii 20 de ani.
„Acesta e un motiv real de îngrijorare, deoarece astfel de rate care indică subțierea straturilor de gheață nu mai pot fi susținute pentru prea mult timp, și fiindcă în locurile unde banchizele s-au prăbușit deja în Antarctica, acest lucru a cauzat creșteri rapide ale ratei de pierderi din ghețarii de deasupra solului, cauzând astfel creșterea nivelului global al mării”, a mai spus Shepherd.
Acest nou studiu, publicat joi în revista Science, arată pentru prima oară descoperiri conform cărora topirea banchizelor se accelerează.
Doctorul Paul Holland, un om de știință de la British Antarctic Survey (BAS), a spus că pierderea banchizei ar accelera colapsul complet al calotei glaciare din vestul Antarcticei, care ar duce în cele din urmă la o creștere a nivelului mării de până la 3.5 metri. Dar, a mai spus el, e improbabil ca asta să se întâmple în acest secol. El spune că, în cel mai rău caz, în anul 2100, calotele glaciare vor adăuga 70 de centimetri la creșterea nivelului mării cauzate de încălzirea globală.
Corpul de științe climatice al Organizației Națiunilor Unite nu a mai inclus până acum calotele glaciare din Antarctica și Groenlanda în previziunile sale în ce privește creșterea nivelului mării, deoarece cercetătorii nu știu cu certitudine cât de rapid vor aluneca în ocean.
„Ceea ce omenirea are nevoie să știe este care va fi nivelul creșterii mării în 2100, iar cea mai mare sursă de incertitudine constă în ce urmează să se întâmple cu calotele glaciare”, a spus Holland.
În ultimii zece ani, pierderea de volum a banchizei din Antarctica a crescut de la 25 la 310 de kilometri cubi pe an.
Nu este clar dacă pierderea de gheață e legată în mod direct de schimbările climatice cauzate de om, sau dacă e vorba de schimbări ciclice ale curenților oceanici. Dar creșterea suplimentară a nivelului mării din cauza calotelor glaciare va exacerba creșterea cauzată de expansiunea oceanelor corelată cu încălzirea globală.
Profesorul David Vaughan, director de știință la BAS, a spus că descoperirile acestea îi vor ajuta pe oamenii de știință să facă previziuni mai exacte despre viitorul creșterii nivelului mării.
„Rata pierderii de gheață, mai ales cea din ultimii 20 de ani, e dramatică. Acest studiu reprezintă un pas semnificativ în direcția îmbunătățirii capacității noastre de a prezice viitorul calotei glaciare din Antarctica și contribuția ei la creșterea globală a nivelului mării”, a spus Vaughan.
Banchizele de pe coasta de vest a contribuit la majoritatea pierderii de gheață. Rata pierderii a crescut cu 70 de procente în ultimii zece ani. Două banchize din această regiune ar putea dispărea complet în 100 de ani. În schimb, există anumite zone în Antarctica unde banchizele au rămas stabile sau chiar au crescut puțin. Vaughan a spus că variațiile regionale au fost prevăzute de studii anterioare.
Holland a spus că e important să nu confundăm banchizele de gheață plutitoare, care pot fi groase de până la doi kilometri, cu straturile de gheață maritimă care sunt mult mai subțiri. Stratul de gheață maritimă gros de un metru, din jurul Antarcticii, s-a extins în ultimii zeci de ani. Unii cercetători cred că asta s-a întâmplat din cauza creșterii vânturilor polare, care împing gheața mai departe.
Sursă foto: Flickr.com
Mai citește și:
FOTO Topirea ghețarilor, de-a lungul a 10 ani
Ghețarii din China s-au retras cu 18% față de nivelul din anii ’50