Risc de raspandire globala a unor bacterii patogene

O gena care face ca o gama larga de bacterii sa devina rezistente la antibiotice a fost desccoperita recent in bacteriile din apa potabila din Delhi, fapt cu implicatii ingrijoratoare pentru intreg globul.

O lucrare a lui Timothy Walsh, realizata in colaborare cu colegii sai de la Universitatea din Cardiff si publicata in Lancet Infectious Diseases, arata ca bacteriile ce contin gena, cunoscuta sub numele NDM-1, sunt larg raspandite in apa potabila din orasul indian.

Aceasta gena va ajunge in mod inevitabil in spitale prin flora intestinala a pacientilor ce consuma apa, avand un potential ridicat de raspandire la scara globala, relateaza The Ecologist.

NDM-1 face ca mai multe tipuri de bacterii, precum E-coli sau Klebsiella pneumoniae, sa dezvolte o rezistenta marita chiar si la carbapeneme, antibiotice puternice folosite atunci cand antibioticele obisnuite dau gres. Echipa cercetatorilor a mai descoperit ca gena a ajuns si in bacteriile care cauzeaza holera si dizenteria.

“Este ingrijorator faptul ca noua forma de dizenterie este momentan netratabila”, a declarat Mark Toleman, unul din membri echipei.

Rezultatele studiului au fost publicate ieri, de Ziua Mondiala a Sanatatii, care in acest an dezbate necesitatea pastrarii puterii de vindecare a antibioticelor existente. Organizatia Mondiala a Sanatatii avertizeaza asupra faptului ca mai mult de 25.000 de oameni mor anual doar in Uniunea Europeana, din cauza infectiilor cauzate de bacteriile rezistente la antibiotice.

Bacteriile patogene au dezvoltat rezistenta la antibiotice

“Trebuie sa tragem un semnal de alarma deoarece ne aflam intr-o situatie critica in care rezistenta unor bacterii la antibiotice a atins niveluri fara precedent, iar crearea unor noi antibiotice se face destul de lent”, a declarat Zsuzsanna Jakab, director regional in Europa al OMS.

Ea a mai spus ca antibioticele existente au fost suprasolicitate si nu mai prezinta siguranta in conditiile in care “exista acum bacterii patogene care nu sunt afectate de niciun medicament. Avand in vedere cresterea schimburilor comerciale si a turismului, atat in Europa cat si pe intreg globul, oamenii trebuie sa fie constienti de faptul ca daca problema nu va fi abordata la scara mondiala, nicio tara nu va fi in deplina siguranta.”

Datorita turismului international si a turismului medical, gena NDM-1 a ajuns deja in Marea Britanie. Aceeasi echipa de cercetatori a descoperit anul trecut bacterii cu NDM-1 la cativa pacienti care au vizitat India pentru transplant de maduva sau rinichi, dializa, tratamentul arsurilor sau chirurgie plastica.

Liviu Stoica

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri